Шефът на КНСБ: Утре по сметките на ВУЗ-овете влизат 39 млн. лева


Дата: 19/05, 14:10

Снимка Булфото

Синдикален шеф зарадви ръководствата на всички висши учебни заведения с тази новина.

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, по сметките на ВУЗ-овете. Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това обясни пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование. С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лева, със задна дата 1-ви януари, както беше договорено, и трябваше да стане по-рано, но не стана. И това събуди енергията за протести в целия сектор“, добави Димитров.

Той уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева „са извоювани през последните дни“.

Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник (20 май) до обяд, с които се осигуряват и допълнителните увеличения на заплатите от 1-ви януари на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите, с 290 лева. И с 200 лева увеличение от 1-ви януари на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в Бюджет 2024. Както има увеличение и на стипендиите за докторанти, каза още президентът на КНСБ.

Пламен Димитров подчерта, че за второто постановление, което трябва да бъде прието до обяд на 20-и май, уверението на служебния премиер и на финансовия министър е, че преди 24 май тези пари също ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете.

Протестът на университетите се отлага, правителството отпусна допълнителни 40,7 млн. лв. за висшето образование

„Големият въпрос беше кога и как могат да бъдат гарантирани парите от наскоро гласувания Закон за висшето образование. Ангажиментите, които трябва да се осигурят тези 184 млн. лева, които не могат да бъдат намерени сега и затова са нужни допълнителни разчети и средства. Това обаче трябва да стане с ангажимента на всички политически партии и затова ние предприехме тази бърза совалка между всички парламентарно представени партии, които накрая подкрепиха в писмен вид да поемат своя ангажимент“, коментира той.

Президентът на КНСБ посочи, че това е причината синдикатите да запазят протестната си готовност за след изборите, пише novini.bg.

Да не изпускаме парата в свирката. По-добре да запазим тази енергия и да изчакаме да видим дали политиците ще си спазят този ангажимент. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма яснота с какви средства разполага и какво може да предложи, защото през юни се получават плащания по много от данъците. Това измислихме към този момент, дали е най-доброто - не знам, но това е възможното към настоящия момент, каза още той.

Според Димитров висшето образование е било подценявано години наред и това увеличение на заплатите е заслужено.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Водачът на листата на БСП – Варна Борислав Гуцанов: Избираме с ума и сърцето си между мира и войната!
Дата: 02/06, 15:50

Срязаха спирачната система на локомотив на наша гара
Дата: 02/06, 15:44

Григор Димитров: Не е лесно да се играе на клей при такова време
Дата: 02/06, 15:29

Пороен дъжд се изсипа над София
Дата: 02/06, 15:171 Коментар

Главчев: Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира
Дата: 02/06, 14:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия