След заплаха на дете с нож: Д-р обясни защо психично болните не може да се държат под ключ


Дата: 17/06, 08:24

кадри Нова телевизия

редактор Веселин Златков 

Психично болен нападна и заплаши дете с нож в София, разказа Нова телевизия. Това е пореден случай, в който той действа агресивно, а според съседи това е третия случай, в който напада дете. Хората, които живеят в блока му, разказаха, че той е прибиран от полицията няколко пъти, като е бил и три месеца на принудително лечение в психиатрията.

Два месеца след като се връща, той е адекватен, но след това явно е спрял да си пие лекарствата, след което отново е станал агресивен.

Това е поредния случай на нападение на психично болен, припомниха водещите Виктор Николаев и Мира Иванова. Подобни брутални случаи имаше напоследък във Враца, Русе и Велико Търново.

Темата коментираха в студиото психиатъра Цветеслава Гълъбова, която заяви, че в основата на проблема е това, че хората не приемат психично болните около себе си и искат те да бъдат „прибрани някъде“.

„Не е въпросът защо хората с психични проблеми са между нас, а защо са в такова състояние”, обясни тя. „30 години социалните бягат от отговорност”, подчерта Гълъбова.

Адвокатът по медицинско право Мария Петрова заяви, че не бива да се смесват заболяване и престъпление. „Експертите решават, че психично болните не могат да носят наказателна отговорност и ги хвърлят на психиатрите”, обясни тя.

И тя, и Гълъбова заявиха, че решението не е в това да се строят нови психиатрии, защото никой не може да бъде заставен да се лекува против своето желание, защото това е нарушение на правата му.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Обвиниха чиновник от МОН в пране на над 2 млн. лв.
Дата: 26/06, 11:54

Мбапе наруга Левандовски
Дата: 26/06, 11:481 Коментар

48-годишна жена от Шумен стана донор и спаси пациентки с бъбречна недостатъчност
Дата: 26/06, 11:42

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 26/06, 11:40

Тошко Йорданов смути Румен Радев с предложение за президентска република
Дата: 26/06, 11:27

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия