Идват проливни дъждове от този ден


Дата: 24/08, 18:05

Кадър Нова тв

Синоптикът обяснява пред Нова тв как климатичните промени ще се отразят на водните запаси в България

С началото на септември се очаква промяна в атмосферните условия, която ще донесе дъжд и по-ниски температури в различни части на страната. Според синоптика Петър Янков, предстоящите дни ще бъдат белязани от пренос на по-гладни и влажни въздушни маси от север, съчетани с атмосферни фронтове от запад. Това ще доведе до увеличение на облачността и валежи, особено по Черноморието и в източните части на България, цитира Дунав мост

Очакванията са още в неделя да започне покачване на облачността по Черноморието, а на юг от Бургас да се наблюдават и първите валежи. Тези дъждове ще се засилят през следващата седмица, като интензивни валежи ще обхванат източната част на страната от началото до средата на седмицата. От сряда, дъждовете ще достигнат и западните и северните райони, като по-съществени валежи се очакват в четвъртък и събота по крайбрежието.

Септември ще започне с дъждовно време, но според прогнозите на Янков, през третото десетдневие на месеца можем да очакваме повече слънчеви дни и стабилизиране на времето. Тези климатични изменения обаче не са просто временно явление. Промените в климата и глобалното затопляне значително влияят върху времето и водните ресурси в страната.

"Засилват се проливните валежи, но те не пълнят язовирите, а са опустошителни. Трябва да се предприемат спешни мерки за събиране на вода в големи изкуствени водоеми", обясни в студиото на ''Събуди се" Петър Янков. Според него, въпросът за водоснабдяването става все по-важен, особено в контекста на продължаващите температурни аномалии и възможността от суши в бъдеще.

Проливните дъждове могат да се окажат катастрофални, ако не се вземат мерки за правилното управление на водните ресурси. Въпреки честите валежи, те често не успяват да напълнят язовирите, а предизвикват наводнения и разрушения. Затова експертите настояват за изграждане на повече изкуствени водоеми, които да събират водата от тези валежи и да осигурят необходимите резерви за бъдещето.

Същевременно, променливите климатични условия продължават да предизвикват въпроси за бъдещето на зимния туризъм в България. Въпреки че все още е рано да се правят категорични прогнози, Петър Янков предупреди, че може да дойде момент, в който зимните курорти в страната да се изправят пред сериозни предизвикателства поради липсата на достатъчно сняг.

Изправени пред новите реалности на климатичните промени, България трябва да предприеме действия за адаптация и управление на своите природни ресурси, за да се справи с предстоящите предизвикателства, свързани с водоснабдяването, селското стопанство и туризма.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нетаняху: Tрябва да се окаже по-голям натиск върху ХАМАС
Дата: 13/09, 06:00

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 05:20

Джокович пожела успех на България за "Купа Дейвис"
Дата: 13/09, 05:00

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 04:50

До 32 градуса в петък
Дата: 13/09, 04:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия