"Евровизия 2024" започна, въпреки призивите за бойкот


Дата: 05/05, 23:11

Кадър: Eurovision.tv

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо в неделя с церемония на тюркоазен килим и при засилени мерки за сигурност заради призиви за бойкот заради участието на Израел, съобщава "Ройтерс".

68-ата версия на конкурса за песни, която винаги се представя като неполитическа, се провежда на фона на израелскара военна кампания в Газа.

Очаква се голямо внимание да бъде насочено към израелския участник Eden Golan във втория полуфинал в четвъртък. Според букмейкърите тя е сред първите 10 фаворити за спечелване на състезанието. Хърватия, Швейцария и Украйна са сред останалите, предава news.bg. 

Израелската делегация не присъства на церемонията в неделя поради Деня на паметта на Холокоста в Израел, каза шведската телевизия SVT, която организира състезанието съвместно с Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Израел се съгласи да промени текста на оригиналната си песен "October Rain", за която EBU предупреди, че препраща към атаката на Хамас на 7 октомври.

Състезанието се състои от три шоута на живо, като 37 държави се борят за титлата тази година. Големият финал ще се проведе на 11 май. Очакват се около 100 000 посетители да пристигнат на югозападния бряг на Швеция за музикалното състезание. 

Лорийн от Швеция спечели състезанието през 2023 г. в Ливърпул, Северна Англия, с песента си "Tattoo", което осигури на скандинавската страна автоматично влизане в големия финал следващата събота.

"Голямата петорка" - Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Италия - също автоматично получават място на финала, докато останалите претенденти ще се състезават на полуфинали за останалите места.

Това ще бъде седмият път, когато Швеция е домакин на конкурса за песни, след като за последно го направи през 2016 г., а Малмьо ще организира състезанието за трети път.

Участниците от Швеция за тази година, близнаците Маркус и Мартинус ще открият финала с денс поп песента си "Unforgettable".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 20 май рожден ден има Александра Сърчаджиева
Дата: 19/05, 00:27

19 май 1971 г. – Съветският съюз изстрелва "Марс 2"
Дата: 19/05, 00:04

Отиде си една от най-талантливите български журналистки
Дата: 18/05, 23:55

Юрген Клоп се сбогува с Ливърпул
Дата: 18/05, 23:42

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 23:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия