Украйна вече празнува Деня на Европа


Дата: 09/05, 07:15

Снимка Pixabay

Украйна вече празнува Деня на Европа.Честванията за края на Втората световна война са на 8 май.
 
На 8 май 1945 година Германия обявява капитулацията си и това слага край на Втората световна война (1939 - 1945 година), коментира Зеленски след решението на Върховната Рада. Това е чистата история, без идеологически нюанси, допълва още той, пише frognews.bg.

Исторически Русия празнува края на Втората световна война не на 8 май, а на 9 май, защото германската армия обявява своята капитулация късно вечерта - 23:01 часа, тоест вече на следващия ден по московско време. Съветското правителство съобщава за края на войната на 9 май.

"Никога няма да забравим приноса на украинския народ за победата над нацизма и няма да позволим лъжи, че победата в тази война можеше да се случи без участието на някоя държава или народ. Тогава заедно унищожавахме злото и сега също унищожаваме подобно зло, защото за съжаление то се завърна", казва Зеленски в свое обръщение преди година.

Той отбеляза жертвите на Украйна във Втората световна война - повече от 8 млн. украинци губят живота си на фронта, при окупацията и бомбардировките на страната, както и в Холокоста. Днес агресорът е друг, но целта е същата - робство и унищожение, каза още украинският президент по повод руските военни действия в страната.

"Както през Втората световна война, ние не сме сами срещу злото - ние се борим заедно по същия начин, заедно с целия свободен свят", казва още той. "Все още не знаем деня на нашата победа, но знаем, че тя ще бъде празник за цяла Украйна, цяла Европа и целия свободен свят", заяви още Зеленски и обеща, че страната му ще си върне окупираните територии, а украинците ще се върнат по домовете си.

Ние ще отбелязваме нашето историческо единство - единството на всички европейци, които унищожиха нацизма и ще победят расизма", заяви Зеленски. По думите му Европа е дала убежище за милиони украински деца и жени, не е поставяла въпроси за избрания път и никога не е наричала Украйна "изкуствено създадено" или "функционално" образувание.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



С 290 лева вдигат заплатите на най-ниската академична длъжност във ВУЗ-овете
Дата: 20/05, 09:53

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ
Дата: 20/05, 09:51

Над 1 милион българи нито работят, нито учат
Дата: 20/05, 09:50

Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 20/05, 09:40

След жалба на ДПС обявиха за недействителен избора за кмет на Омуртаг
Дата: 20/05, 09:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия