Прекратиха обществената поръчка за ремонт на 133 пътнически вагона


Дата: 26/06, 13:51

снимка Булфото

Обществената поръчка за ремонт на 133 пътнически вагона е прекратена. Решението е подписано от управителя на "БДЖ – Пътнически превози“ инж. Венцислав Славков на 17 юни. Като мотив се посочват ремонтите на жп мрежата в определени участъци, които променят Графика за движение на влаковете (ГДВ). Това налага изменения в Плана за композиране на влаковете (ПКВ) и промяна на вида и сериите вагони, предвидени за ремонт в поръчката.

От решението за прекратяване става ясно, че тази година е много вероятно да стартира нова поръчка, но този път за ремонт на 170 пътнически вагона от различни серии, които не са предвидени в настоящата поръчка, пише economic.bg.

Припомняме, че търгът бе обявен в началото на февруари, като стойността му бе почти 109 млн. лв. без ДДС. Бе разделен в 15 обособени позиции според различните серии на вагоните.

Трима участници подадоха оферти през март:

– Българската "Коловаг“ АД,

– Словашката "ЖОС Врутки“ АД 

– ДЗЗД "Евроремонт“.

В консорциума участват две български компании - "РВП София“ ЕООД и "Евроинженеринг“ ЕООД, както и три турски - "Медел Мюхендислик Ве Електроник Санайи Тиджарет“ АД , "АК Челик Ешя Ималат Тааххют Тиджарет Ве Санайи Лимитед Ширкети“ ЕООД и "Йозбир Вагон Арач Макина Ималат Ве Иншаат Тиджарет Ве Санайи“ АД.

Привидно от подаването на офертите досега движение по поръчката нямаше. Протоколите от работата на Комисията не са качвани своевременно в ЦАИС, въпреки че от обобщен доклад с дата 6 юни става ясно, че заседания са провеждани през март, април, като дори се е стигнало и до класиране на победител.

В Протокол от 15 март е отразена работата на Комисията по отваряне на постъпилите оферти. Тогава са констатирани липси и несъответствия в информацията от ДЗЗД "Евроремонт“, които впоследствие са отстранени. В друг Протокол от 17 април пък е отразена работата на комисията по разглеждането на ценовите предложения на участниците. Тогава е взето решение за отстраняване от процедурата на "Коловаг“ АД.

От обобщения доклад от 6 юни се разбира, че дори се е стигнало до класиране на участниците, като по всички 15 обособени позиции Комисията е определила на първо място ДЗЗД "Евроремонт“ и е предложила сключването на договор.

Прекратяването на търга

Всички 15 обособени позиции са прекратени. Мотивите са свързани с няколко доклада до управителя на БДЖ-ПП – от директор "ПЖПС“ и от директор "Маркетинг и продажби“, в които пък е представен анализ на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ“ ЕАД за актуалната необходимост за дружеството от ремонт и търговска експлоатация на пътнически вагони към юни 2024 г. Докладите са с една и съща дата – 12 юни, но не са приложени в документацията. Въз основа на тези два доклада управителят на БДЖ-ПП два дни по-късно – на 14 юни – изготвя друг доклад.

Цитират се "настъпили съществени изменения в План за композиране на влаковете (ПКВ) и Графика за движение на влаковете (ГДВ), поради ремонти по железопътната инфраструктура, извършвани от ДП "НКЖИ“ на 1-ва, 2-ра и 3-та линия от жп мрежата в Република България, както и на Централна гара София. Това налага промяна на брой, серии и видове ПЖПС (мотриси и пътнически вагони) за изпълнение на ГДВ през 2024 г.“

Горното обстоятелство налага цялостна промяна на концепцията при осигуряване на подвижен железопътен състав за обслужването на превоза на пътници и промяна на ПКВ (замяната на пътнически вагони с мотрисни влакове). Ремонтът на пътнически вагони през 2025, 2026 и 2027 г. следва да се съобрази с актуалният ПКВ. Понастоящем това изисква необходимост от осигуряване на 376 броя пътнически вагони в експлоатация (сгодни ревизии)“.

Посочва се, че след доставката на 76 бр. пътнически вагона втора ръка от германските железници "отпада необходимостта от извършване на ремонт на пътнически вагони при външен изпълнител през 2024 г. тъй като същите ще бъдат достатъчни да покрият нуждата от пътнически вагони необходими за изпълнение на ПКВ“ до края на годината.

Предвид горното и предвид Доклад № 03-05-427/12.06.2024 г. от директор на дирекция "Маркетинг и продажби“, следва да се измени ремонтната програма на пътнически вагони за следващите три години.“

За достигане на необходимия брой от 376 вагона в експлоатация е необходимо да се стартира нова обществена поръчка за ремонт на приблизително 170 броя пътнически вагона (включително 30 спални вагони серия 7071, 5 кушет вагони серия 5080). По голяма част от тях не са предвидени в текущата обществена поръчка. Посочва се, че новият търг е необходимо да стартира през 2024 г. и ремонтът да бъдат реализиран през 2025 и 2026 г.

Значителната промяна на вида и сериите вагони за ремонт в сравнение с момента на откриване на процедурата е съществена промяна в предмета на обществената поръчка. Тя води до нецелесъобразност от финализиране на процедурата за възлагане на обществената поръчка при обема и обхвата в който е открита. Увеличението на необходимия брой вагони за ремонт през 2025 г., 2026 г. и следващите години, както и техния вид, поставя в невъзможност Възложителят да осигури настоящите вагони за ремонт и да изпълнява бъдещите договорни задължения, които биха възникнали по текущата процедура за възлагане на обществена поръчка“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Петровден e
Дата: 29/06, 07:49

Здравословно хранене
Дата: 29/06, 07:30

Слънчев и топъл уикенд
Дата: 29/06, 07:27

На днешната дата в историята
Дата: 29/06, 07:13

Хороскоп за събота
Дата: 29/06, 07:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия