Първа страна от Източна Европа изстреля своя ракета в Космоса


Дата: 07/07, 13:19

Кадър Ютуб

В значителен научен пробив, Полша успешно изстреля своята първа ракета с течно гориво в космоса, преминавайки линията Карман и достигайки височина от 101 км. Ракетата, разработена от Института по авиация „Лукашевич“, отбеляза края на десетилетие усилен труд на полските инженери и конструктори. Това събитие не само символизира техническите възможности на страната, но и я поставя на картата на космическите нации, предаде Калдата.

На 3 юли, 4,6-метровата ракета ILR-33 AMBER 2K беше изстреляна успешно от космодрума Андоя в Норвегия. Ракетата достигна височина от 101 км, което я прави първата полска ракета, преминала космическата бариера. До момента най-високата точка на издигане на полска ракета беше 23 км.

Една от най-важните характеристики на ILR-33 AMBER 2K е използването на 98% водороден пероксид като окислител. Преди това такъв реагент се използваше в по-ниска концентрация. Водородният пероксид е екологично чисто вещество както при съхранение, така и при употреба, което прави ракетата не само мощна, но и екологично безопасна.

За да достигне целевата височина, ракетата използва странично монтирани твърдогоривни ракетни ускорители. След няколко години тестове, те бяха модифицирани за да имат много по-голяма мощност, което позволи успешното изстрелване в космоса.

 „Преодоляването на космическата бариера с ракетата ILR-33 AMBER 2K, разработена в Института за авиация „Лукашевич“, е исторически момент“, заяви д-р Михал Върчински, вицепрезидент на Полската космическа агенция. „Никога в историята ни полска ракета не е достигала това ниво. Това е исторически ден за Института по авиация „Лукашевич“, но също така и исторически момент за цялата полска ракетна общност.“

Успешното изстрелване на ракетата ще послужи като отправна точка за проектиране на по-тежки и по-мощни ракети. Полската компания Thorium Space вече е подала заявка за използване на произведените в Полша ракети за изследователски мисии между 2025 и 2027 г. Това събитие породи надежда, че един ден в орбита ще бъде изведена полска ракета, утвърждавайки Полша като значима космическа сила в Европа.

 Успехът на ILR-33 AMBER 2K е малка стъпка за човечеството, но огромен скок за Полша. Сега страната очаква да се присъедини към клуба на европейските космически сили, с амбиции за още по-големи и значими космически проекти в бъдеще.



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шест месеца карантина за столична забавачка с болен от туберкулоза служител
Дата: 15/07, 07:42

Има задържани за пожарите във Владиславово във Варна
Дата: 15/07, 07:41

БНТ: Всички пожари във Варна и околностите са потушени, АМ „Хемус” остава затворена
Дата: 15/07, 07:26

Пожарът край Хисаря е локализиран
Дата: 15/07, 07:21

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 15/07, 07:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия