Как Добри Джуров спаси Стоичков от затвора


Дата: 17/06, 15:10

Снимка ФБ

Днес се навършват 22 години от кончината на армейски генерал Добри Джуров - една от най-влиятелните фигури в ЦСКА в продължение на десетилетия.

Противоречива личност за някои, откровено недолюбван от други, дългогодишният министър на отбраната Джуров се ползва с огромен авторитет в армейските клубове. Голяма част от футболистите от знаменитите тимове на ЦСКА, както и състезателите в останалите спортове, и днес говорят с голямо уважение и признателност за висшия офицер, пишат на страницата на "Голове, метри, секунди" във Фейсбук.

През 1987 година Джуров се застъпва и спасява Христо Стоичков от изключително сериозна санкция. След напрегнат двубой между Тракия (Пловдив) и ЦСКА привърженици на "жълто-черните" изстрелват жлъчни обиди по адрес на Камата, който не успява да се въздържи и тръгва към тях за саморазправа. На пътя му застават няколко милиционери, а Ицо в яростта си къса пагона на един майор - в онзи период подобно провинение може да завърши дори със затвор...

Стоичков е задържан в районното управление на МВР, но в крайна сметка именно Джуров успокоява страстите и спасява бъдещия носител на "Златната топка". „Това да ти е за последно! Повече няма да те спасявам! Ако не бях аз, щеше да си вече в затвора!," казва Джуров на Стоичков по време на разговора им в кабинета на министъра.

Лъчо Танев също разказва любопитна случка с участието на Джуров. Именно армейският генерал спасява от уволнение Димитър Пенев през 1986 година.

"През лятото на 1986 година, точно преди началото на сезона, бях назначен за капитан на ЦСКА," връща лентата назад Танев. "Няколко месеца по-късно научихме, че шефовете на клуба подготвят треньорска смяна. Бяха готови веднага да назначат руснака Олег Базилевич (б. а. - Базилевич е украинец), който след това застана начело на Славия. Не можехме да повярваме, защото играта ни вървеше, бяхме лидери в първенството".

"Като капитан настоях да се видя с армейски генерал Добри Джуров. Поисках среща чрез тогавашния шеф на клуба Господин Чолаков. Няколко дни след това сутринта рано на "Армията", след поредната тенис-тренировка на Добри Джуров, се видях с него. Заявих, че сме твърдо зад Димитър Пенев и не искаме нов треньор. Явно съм бил доста убедителен, а и самият армейски генерал беше изключително сериозен и свестен човек и много правилно оценяваше ситуациите".

"След нашия разговор до треньорска рокада не се стигна, а впоследствие завършихме по изключителен начин сезон 1986/1987 година - станахме шампиони и спечелихме Купата на България," продължава Танев.

"Давам този пример с Добри Джуров, защото по-младите поколения не знаят, че и в ония години се намираха свестни хора. Тогава беше много трудно да се срещнеш и да говориш с човек от такъв ранг - та Джуров бе министър на отбраната. И най-важното, генералът прояви разбиране. За съжаление в момента това все по-рядко се случва в много по-демократичните времена, в които живеем".

Джуров си отива от този свят на 17 юни 2002 година в София. Погребан е с военни почести в присъствието на няколко хиляди граждани.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Библейски потоп в част от Италия: Външно предупреди българите да не ходят там
Дата: 26/06, 14:50

Ерджан Ебатин отново поема областният съвет на ДПС във Варна
Дата: 26/06, 14:48

Новият курс на БСП за ляво обединение - с пълна подкрепа от областните председатели на партията
Дата: 26/06, 14:43

Котка от рядка порода без козина се лута в "Аспарухово" във Варна
Дата: 26/06, 14:401 Коментар

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 14:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия