Вътрешният министър на Словакия: Спрете с езика на омразата! На ръба на гражданска война сме


Дата: 16/05, 11:14

Снимка Pixabay

Тараба също така критикува опозиционните партии, като ги обвинява, че използвали "фалшиви разкази" и че обрисували Фицо като "чудовище", а такива коментари нямали място в демокрация.

"Призовам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу премиера е потвърждение за това", каза словашкият министър на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок на първия брифинг след като Роберт Фицо бе прострелян, пише epicenter.bg.

"Искам да призова обществото, журналистите и всички политици да спрат да насаждат омраза", спрете да подкрепяте в социалните мрежи "безпрецедентния отвратителен акт", защото "няма да остане ненаказано нито едно от действията, подстрекаващи към ненавист". Няма значение дали хора от опозицията или от управляващите трупат омраза в социалните мрежи, допълни той. Журналистите да успокоят ситуацията, повтори още веднъж Ещок.

Томаш Тараба, вицепремиерът на Словакия, смята, че Роберт Фицо ще "оживее" и че ситуацията му вече не е животозастрашаваща. 

Пред Би Би Си Тараба също така критикува опозиционните партии, като ги обвинява, че използвали "фалшиви разкази" и че обрисували Фицо като "чудовище", а такива коментари нямали място в демокрация. 

От думите му засега не се потвърждава информацията в някои медии, че Фицо е прострелян и в главата. Той обаче обяснява, че изстрелът е произведен отблизо. 

Министърът на околната среда Томаш Тараба призова опозицията да критикува правителството справедливо и с факти, а ако няма такива или не знае как да го прави, да спре да злоупотребява емоционалното напрежение на хората. Според него станалото е резултат от натрупвания, тъй като самият Роберт Фицо казвал многократно, че ако словашката опозиция прави това, което прави, ще се стигне до такава трагедия. Тараба същевременно не искал да посочва никого с пръст.

 

Ето какво е известно за покушението срещу Фицо:

Атаката в централния град Хандлова, където се провеждало заседание на кабинета, е била от упор, с пет изстрела.
Информацията за състоянието на Фицо бе разнопосочна. На брифинг в болницата в Банска Бистрица, където бе откаран, представители на кабинета казаха, че състоянието му е критично. По-късно друг негов съюзник обяви, че няма опасност за живота му.
Твърди се, че задържаният за атентата е бил част от крайноляв писателски клуб и от екстремистка група, спряла дейност през 2022 г. Видеоклип, разпространяван от словашки медии и профили в социални мрежи, показва как той заявява, че не е съгласен с политиката на правителството, но някои организации го поставят под въпрос.

Властите твърдят, че мотивите за нападението са политически, а идеята се зародила след президентските избори, спечелени от съюзник на Фицо.

Те също така обвиниха опозицията, че насаждала климат на омраза към правителството и с това допринесла за покушението.
Очаква се вътрешният министър Матуш Шутай-Ещок да поиска свикването на Държавния съвет за сигурност, подсилване на мерките за защита на длъжностни лица и представители на медиите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Байдън призова Хамас да приеме ново предложение на Израел
Дата: 01/06, 02:30

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 02:00

Кралски орден за АББА: За изключителни постижения в музиката
Дата: 01/06, 02:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 01:40

Във ВиК-Дупница не са получени заплатите за април и май
Дата: 01/06, 01:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия