Акад. Румен Ралчев за катастрофата до Аксаково: Изключено е автомобилът на НСО да е бил неизправен


Дата: 20/05, 20:59

Стопкадър "България Он Еър"

Катастрофата с колата на НСО, в която бе Кирил Петков и при която загина човек, продължава да е широко коментирана тема.

Бившият ръководител в НСО акад. Румен Ралчев заяви, че трябва да се изчака експертизата за скоростта, но несъмнено има извършено нарушение от загиналия шофьор при катастрофата с колата на НСО, в която е бил лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Шофьорите в НСО не са над закона. Трябва да има пилотна кола, и то не една. Кортежът има предупредителен характер, за да се избегнат такъв тип случаи на "загледал се, много бързал". Този нещастен случай показва две-три неща: нарушението на господина е безспорно; доколко тази скорост, ако е била по-висока, дали е била хрумване на шофьора или е била наредена. Шофьорът не трябва да изпълнява заповедта, но ако не я изпълни, на другия ден на неговото място идва друг човек", коментира той в "Денят ON AIR".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Втори оглед на катастрофата с колата на Кирил Петков, викат и геодезисти
Кирил Петков: Назначиха ми охрана на НСО заради отправена заплаха
Акад. Ралчев отбеляза, че предоставеното на Кирил Петков от НСО е форма на охрана - въоръжен и обучен шофьор, който да гарантира максимално неговата цялост и безаварийното му пространство.
"Като бивш премиер, ако има заплахи, а те се констатират от компетентните органи, има тричленка, която взима финално решение и се преценява каква да е степента на охрана. Дадена му е най-ниската степен на охрана. Има голям морален проблем, когато има жертва, независимо дали е тя виновна или не", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него е изключено автомобилът на НСО да е бил неизправен. В НСО се извършва изключително стриктен контрол, а изправността на автомобилите е непрекъсната, увери акад. Ралчев и добави, че шофьорът трябва да бъде неупотребил алкохол и отпочинал.

"Заплащането в НСО в последните 5 години изостана и това доведе до голямо текучество и оттегляне на кадри, включително шофьори. Търсят се 15 места, явяват се 10 души. Някъде нещата не са изчистени докрай. Раждат се изключителни кадри, но задържането им става невъзможно", алармира той.

Акад. Ралчев е на мнение, че при атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо са липсвали цели елементи от охраната.

"Допускането на въоръжен човек в тълпата е голяма грешка. Липсваше кордон от охранители покрай загражденията, които гледат към публиката. Негласната охрана не беше поставена хомогенно и не се придвижваше с движението на пострадалия, затова реагира със закъснение. Никога не се оставя така отпред и охраната да стои на няколко метра, без да са плътно до него и да го дръпнат. Охранителят, който персонално отговаря за него, трябваше да постави тялото си отпред. Да разрешиш да влязат няколко куршума в човек, който охраняваш, това показва безхаберие", коментира експертът, пише dnes.bg.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Жена е жестоко пребивана 6 часа от мъжа си
Дата: 03/06, 10:07

Това не е кофа за боклук, а бункер във Варна
Дата: 03/06, 10:07

Тя тръгна като кандидат-кмет на Марешки, а сега придоби световна слава и мечтае за Лас Вегас
Дата: 03/06, 10:00

Българите не искат да берат родните череши
Дата: 03/06, 09:52

Реновират стадиона в Аксаково за 4,5 милиона лева
Дата: 03/06, 09:48

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия