Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК


Дата: 23/05, 10:22

Снимка Булфото, архив

Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ, заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Членовете на нашето сдружение са категорично против прилагането на това постановление, припомни д-р Тотев относно документа, с който се преформатира дейността на ТЕЛК комисиите.

"То просто е неработещо", категоричен е д-р Тотев. "Не мисля, че това е начинът държавата да реши този проблем." 

Сдружението на общинските болници е изпратило свое мотивирано становище по темата. В момента се подготвя и жалба, която другата седмица ще бъде заведена в съда, уточни болничният директор пред БНР. 

"Идеята е да защитим лечебните заведения, които управляваме." 

"Предлагаме с ТЕЛК-а да се стопират нещата на този етап", коментира д-р Неделчо Тотев. По думите му е налице обективна невъзможност да се прилагат новите разпоредби за медицинската експертиза. 

"Трудът в България е право, не задължение. В постановлението е визирано, че в ТЕЛК комисиите трябва да влязат началници на отделенията. Няма кого да включа. Колегите при мен бяха категорични – просто си вдигаме чуковете и си отиваме."
"Трудно е, когато живеете в София, а трябва да се явите на ТЕЛК в Ямбол или Пазарджик. Дори да е само по документи, трябва да отиде човек, който да ви занесе набора от изследвания и всичко, което изисква самият ТЕЛК за освидетелстване. Най-добре е да се явиш на комисия по местоживеене." 

Така смята Меглена Христова от Луковит, майка на младеж с ТЕЛК решение. "Не виждам нищо да улеснява човека с увреждане и неговите близки", казва майката. 

Семейството обжалва последното решение, след като при преосвидетелстване синът им е получил 90%. Една година чакат решение по казуса. 

"Миналата година два пъти сме се явявали на ТЕЛК и два пъти на НЕЛК."



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Змии плъзнаха на много места у нас
Дата: 16/06, 09:101 Коментар

Модерен медицински център отвори врати във Варна
Дата: 16/06, 09:10

Сърбия срещу Англия днес на европейското по футбол
Дата: 16/06, 08:51

За празнословието
Дата: 16/06, 08:39

Топи се ледената пързалка във Варна
Дата: 16/06, 08:381 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия