Васил Терзиев: Лично ще платя евентуални глоби от СДВР


Дата: 28/06, 09:15

Снимка Булфото, архив

Чакам решението на съда. Вътрешно чувство имам, че ще има избори. 

„За съжаление това, което се случва, е от един малък градски проблем, сме в безумната ситуация, в която сме. Ние сме се съобразили с решението на съда. В момента, в който имаше постановление, че работата трябва да спре, работата е спряла. Не е сложено колче или боя."

Това каза в студиото на „Тази сутрин“ по bTV кметът на София Васил Терзиев.

„Не е работа на министъра на вътрешните работи да инспектира сложени ли са огради. Не е работа на кмета това да е централна тема месец и половина при положение, че има много други проблеми, които трябва да се решават“.

„Политизирахме много този проблем и ни вкара в една безумна ситуация и сега не е ясно какво трябва да се направи. Съдът каза спрете –спряхме. Предполага се, че трябва да се върне, но ще искаме тълкование какво точно казва решението. Предполага се, че трябва да се върне, но към кое? Към 2019 година ли? Ама и то е незаконно според решението на ВАС. Оказва се, че с години маркировката и промяната на движението е незаконна. Дори възстановяването на каквото и да било не е толкова лесно, ако искаме да го направим законно. Важно е да се намери какъв е пътят, по който да бъде решен проблемът“, посочи кметът.

„Години наред нехайство. Няма „Генерален план за организация на движението“ (ГПОД), нито Диана Русинова и други са го повдигали като въпрос. Изведнъж правим една велоалея и една бус лента и се вкарваме в ситуация, в която целия град страда от политическо позициониране и затова, че някои хора не могат да излязат от кампания“.

„Ако следваме логиката на СДВР, да преградим булевардите с метална ограда, защото е незаконно, защото е безопасно и да се доближим до мечтата ни за пешеходен център. Това, което се случва, е, че този диалог се води по медиите. Те ни пращат писма, ние им връщаме. Това е тяхна интерпретация какво следва. Има много фриволни работи, които не се споменават в решението на ВАС. Говорят за някаква строителна площадка. Как решиха, че е строителна площадка, та трябва да я обезопасяваш? Къде е разрешителното по строеж? По ЗУТ ли е? Несериозно е това, което се иска“, каза той.

„Преустановено е въвеждането на новата организация, разбира се. Не се е преустановило ползването на новите паркоместа и велоалеи. Те се ползват. Няма строително монтажни работи. Ако вчера Калин Стоянов е бил на строителна площадка, трябваше да носи каска. С Калин Стоянов не си говорим. Няма да сложим плътни огради. Как си представяте да махна всички паркоместа по булевардите? МВР ни пишат разпореждаме, ние ще го обжалваме, защото мислим, че не са издържани“, добави Васил Терзиев.

Според него реорганизацията на движението около НДК е около 400 хил. лева. Той коментира и изказването на служебния министър на вътрешните работи, че ще бъде наложена глоба на Столична община до 7000 лева.

„Ако бъдем осъдени да платим глобите на СДВР, ще ги платя лично. Поемам лична отговорност“, подчерта кметът на София.

„Вярвам, че това, което отчетохме като грешки, ще подобрим работата с другите институции. Не ме питайте мен защо няма Генерален план за организация на движението. Питайте тези, които са управлявали 18 години. Има осигурено финансиране. Започнали сме работа. От май месец има група. По този проект се работи. До 2025 година трябва да са готови всички неща, за да се пусне обществена поръчка и през 2027 година той да е готов. Критикуващите – 7 години къде спахте?“, коментира още Васил Терзиев.

Отстранени кметове

„Чакам и мен да ме проверят. Чакаме решението на съда за отстранените от ОИК районни кметове. Може въпросът с оставката на Терзиев да го решат по друг начин и да ходим на избори за кмет наесен. Чакам да видя решението на съда следващата седмица за касиране на изборите. Вътрешно чувство имам, че ще има избори. Вижда се, че има целенасочена атака срещу всеки, който иска да промени нещо. Всеки, който се бори срещу това как работят системи в тази държава – районни кметове, подуправители на БНБ, хора в различни институции. Виждате с отстраняването на кмета на „Илинден“ абсурдността. Попълваш декларации, знаеш, че нямаш право да имаш фирми. Изведнъж три месеца по-късно се оказваш с фирма фантом в Англия, която даже не е дорегистрирана. Тя не е функционираща и не може да извършва търговска дейност. Допускаме грешки, но чак така. Има целенасочена атака. От нашия независим съд – никога е очаквам атака“, каза още кметът.

„Случаят с кмета на „Илинден“ е абсурден. Там е абсурдно. Става дума за някой, който е създал фирма фантом три месеца след встъпване в длъжност“, коментира Васил Терзиев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хитър трик вместо климатик за сладък сън в жегата
Дата: 30/06, 20:00

Проф. Овчаров: Надявам се патриарх Даниил да преосмисли свои позиции
Дата: 30/06, 19:59

Пожар гори в района на мъглижко село
Дата: 30/06, 19:52

Хороскоп за 1 юли понеделник: Да не пие кафе, а фреш зодия
Дата: 30/06, 19:30

Ген. Атанасов: Борисов може да е под охрана, защото му оказват натиск за правителство
Дата: 30/06, 19:283 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия