САЩ обвиниха Кремъл, че използва химически оръжия срещу Украйна, но още не й позволяват удари в Русия


Дата: 02/05, 09:26

Кадър ФБ

В сряда Съединените щати обвиниха Русия в нарушаване на международната забрана за химически оръжия, съобщава "Ройтерс", цитира БТА и ФБ.

Според обвиненията, използва се задушаващият агент хлорпикрин срещу украинските войски.

"Използването на такива химикали не е изолиран инцидент и вероятно е провокирано от желанието на руските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически успехи на бойното поле", се казва в изявление на Държавния департамент.

Руското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.

Хлоропикринът е посочен като забранен задушаващ агент от базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия, която е създадена, за да прилага и наблюдава спазването на Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г.

Германските сили изстреляха газ срещу съюзническите войски по време на Първата световна война в една от първите употреби на химическо оръжие.

По-рано този месец "Ройтерс" съобщи, че украинската армия е заявила, че Русия е засилила незаконното си използване на агенти за борба с безредиците, тъй като налага най-големия си напредък в Източна Украйна от повече от две години.

В допълнение към хлоропикрина, руските сили са използвали гранати, заредени с CS и CN газове, казва украинската армия. В него се казва, че най-малко 500 украински войници са били лекувани от излагане на токсични вещества и един е бил убит чрез задушаване със сълзотворен газ.

Докато цивилните обикновено могат да избягат от газовете за контрол на безредиците по време на протести, войниците, заклещени в окопите без противогази, трябва или да избягат под вражеския огън, или рискуват да се задушат.

Държавният департамент заяви, че предава на Конгреса своята решимост, че използването на хлоропикрин от Русия срещу украинските войски е в нарушение.

Използването на газа от Москва "идва от същата схема като нейните операции за отравяне" на покойния опозиционен лидер Алексей Навални през 2020 г. и Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. с нервнопаралитичното вещество "Новичок", се казва в изявлението.

Русия отрече да е замесена и в двата случая.

Отделът също така установи, че Русия е нарушила забраната за използване на агенти за контрол на безредици като метод за водене на война, се казва в изявлението.

Той каза, че санкционира три руски държавни образувания, свързани с програмите на Москва за химически и биологични оръжия, включително специализирана военна част, която улесни използването на хлоропикрин срещу украинските войски.

Четири руски компании, които подкрепят трите образувания, също бяха санкционирани, се казва в съобщението.

Санкциите замразяват всички активи на САЩ, принадлежащи на набелязаните субекти, и като цяло забраняват на американците да правят бизнес с тях.

Някои от партньорите на Украйна вече не поставят условия оръжията, които предоставят, да бъдат използвани единствено в границите на Украйна, коментира външният министър на Латвия Байба Браже пред "Европейска правда". "Не всичко е публично, и по-добре да не е публично, главното е ефектът на бойното поле", каза тя и допълни, че международното право позволява удари по местата, от които Русия атакува Украйна.

"Русия трябва да бъде спряна в Русия, не в Украйна, трябва да бъде изтласкана от територията на Украйна", категорична е още Браже.

В САЩ обаче все още поддържат мнението, че войната ще ескалира, и призовават Киев да спази обещанието си - ракети и военна таехника, предоставени от САЩ, могат да бъдат ползвани само на територията на Украйна, предаде "Инвестор". Това се отнася и до далекобойните ракети ATACMS, за които имаше коментари, че вероятно забраната е вдигната.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Голямо задръстване в София заради катастрофа на Околовръстното
Дата: 17/05, 09:52

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 09:50

На 100 години дядо Митко от Родопите си плати всички данъци и НАП му дойде на гости
Дата: 17/05, 09:491 Коментар

На 14 години си отиде момче, яло лютив чипс
Дата: 17/05, 09:42

Арестуваха млад мъж за побой над старец в село Петко Каравелово
Дата: 17/05, 09:39

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия