Торнадо край Варна


Дата: 15/05, 20:56

Пиксабей

Фуния от бурен въздушен въртоп наблюдаваха днес хората в района на Девня край Варна.

Няма данни за материални щети но гледката е доста стресираща за живущите.

Снимки публикува сайтът на метеоролозите любители във Фейсбук Метео Балканс. 

Фунията се е виждала от летище Варна.

Торнадо , наричано също смерч, е силен атмосферен вихър, който образува въртящ се стълб от въздух, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен, в редки случаи – с купест облак.

Торнадата имат различна форма и размер, но в най-честия случай имат вид на кондензационна фуния, чийто тесен край опира в земята и обикновено е заобиколен от облак отломки и прах. При повечето торнада скоростта на вятъра е до 180 km/h, диаметърът им на повърхността е около 80 m, а разстоянието, на което се придвижват преди да се разсеят, е няколко километра. Най-силните могат да достигнат скорости на вятъра над 480 km/h, да обхванат няколкокилометрова област и да пропътуват повече от 100 km

През нощта над западната половина от страната ще е предимно ясно, а над източната облачността ще е значителна, но до сутринта валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад. Утре над Западна и Централна България ще бъде предимно слънчево. Над източните и планинските райони, около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места там отново ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб вятър от север-северозапад, по Черноморието – до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София около 26°.

Над планините ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен север-северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. На отделни места, главно по северното крайбрежие, ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 20°-23°. Температурата на морската вода е 14°-15°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 4 мин. и залязва в 20 ч. и 42 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 37 мин. Луната в София залязва 6 ч. и 5 мин. и изгрява в 21 ч. и 25 мин. Фаза на луната: пълнолуние.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 27/04, 01:40

Аварийна пързалка падна от самолет на авиокомпания "Делта" след излитането му
Дата: 27/04, 01:37

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 27/04, 01:00

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини
Дата: 27/04, 00:42

Дъжд и гръмотевици на места в събота
Дата: 27/04, 00:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия