КНСБ готви протест на 20 май, темата - заплати


Дата: 13/05, 08:44

Снимка Булфото, архив

"Държавната политика за увеличение и стабилизиране на доходите на работещите в сферата на висшето образование и науката, започнала през 2020 г., предвижда ежегодно повишение на заплатите на академичния и неакадемичния състав на държавните висши училища (ДВУ) в България. В резултат на тази мярка в държавния бюджет за 2024 г. са заложени допълнително 39 млн. лева, необходими за ръст на заплатите на академичния състав от 01.01.2024 г. Планирано е последващо увеличение на заплатите, считано от 01.04.2024 г., за което са предвидени 150 млн. лв. (компенсация за отпадането на студентските такси, обявена от редовния премиер акад. Николай Денков). Договорено и законоустановено е те да са целеви за възнагражденията на академичния и неакадемичния състав в ДВУ, както и за повишение стипендиите на докторантите. Предложени и одобрени са и необходимите промени в Закона за висше образование (ЗВО), следвайки политиката по доходите и особено реформата за създаване на специализирана администрация, заложена от 2020 г. в чл. 53, за която досега нямаше финансиране. Така предложеният проект на МОН за Постановление на Министерския съвет (ПМС), чийто срок за обществено обсъждане приключи на 11.04.2024г., вече месец е в зависимост от решението на Министерството на финансите (МФ)."

Това се казва в позиция на КНСБ.

"Във връзка с изпълнението на горепосочените политики по доходите от началото на годината бяха проведени множество срещи на държавно ниво, инициирани както от Национален браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ (ВОН – КНСБ), така и от ресорните министерства и комисии в Народното събрание, а допълнителните суми бяха договорени конкретно с финансовия екип в МОН.

След встъпването в длъжност на настоящия служебен кабинет обаче всички предстоящи действия се превърнаха в колективни бездействия, особено от страна на Министерство на финансите.

От договорените допълнителни средства за тази година към бюджетите на ДВУ не е постъпил нито лев. Заплатите на работещите в СЕКТОРА към днешна дата са на нива от началото на 2023 г.

На срещата, проведена на 08 май в МФ, участие взеха служебният министър Людмила Петкова, служебният министър Галин Цоков, всеки със своя финансов екип, г-н Красимир Вълчев – председател на Комисията по образованието и науката, а от страна на ВОН-КНСБ – проф. Лиляна Вълчева и доц. Агата Манолова. Служебният министър Петкова поиска допълнително време и обяви следващата среща да се проведе в петък, 10 май, с мотив необходимостта от време за верифициране на представените от МОН изчисления и осигуряване на необходимото финансиране по ПМС.

Работното заседание не се състоя по вина на МФ, с което показаха, че категорично се дистанцират от поемането на отговорност за спазване на вече обявеното, договореното на държавно ниво и гласуваните изменения и допълнения на ЗВО в Народното събрание.

Националният синдикат ВОН – КНСБ не се съгласява с нихилистичната политика от страна на служебния министър на финансите, нито ще остави министър Петкова да анулира решения и договорки, взети от социалните партньори в рамките на тристранния диалог, съгласно Кодекса на труда. Категорично не сме съгласни утвърдената политика по доходите, следвана в продължение на три години от няколко редовни и служебни правителства, да бъде унищожена сега с едноличния отказ на служебния министър на финансите. Министър Петкова отказва да поеме отговорност и като част от екипа на МФ в кабинета Денков, който публично обяви свободен ресурс от 150 млн. лв. за компенсация на въвеждането ад хок на безплатното обучение в ДВУ. Сега, в качеството ѝ на служебен министър, г-жа Петкова отказва да предостави тази сума, нарушавайки решението на НС.

От КНСБ обявиха протест на 20 май, понеделник, пред сградата на Министерството на финансите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



IT Helpdesk от А1 предлага експертно IT обслужване на бизнеса в отговор на технологичните предизвикателства
Дата: 07/06, 01:20

САЩ ще изпратят нов пакет военна помощ на стойност 225 млн. долара на Украйна
Дата: 07/06, 01:02

Влак прегази двама работници край Горни Дъбник
Дата: 07/06, 00:44

Украйна обяви, че е унищожила руски кораб край Крим
Дата: 07/06, 00:30

7 юни 1914 г. - През новооткрития Панамски канал преминава първият кораб
Дата: 07/06, 00:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия