Главчев пред Матиас Корман: Стремим се да изпълняваме всички препоръки


Дата: 02/05, 17:24

Снимка: Правителствен пресцентър

Искаме още тази година да преминем през възможно най-голям брой прегледи в комитетите на ОИСР, за да финализираме присъединяването си възможно най-скоро. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев на срещата си с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман. Двамата разговаряха в рамките на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

Премиерът Главчев посочи, че страната ни има готовност за интензивни преговори. „Стремим се да изпълняваме отправените към нас препоръки“, заяви Главчев. Той изтъкна, че на състоялата се през април втора сесия на Глобалната парламентарна мрежа на ОИСР от българска страна е потвърден ангажимент за сформиране на специална парламентарна комисия, отговаряща за обсъждането и приемането на законодателство, свързано с процеса на присъединяването ни към Организацията.

Министър-председателят Димитър Главчев акцентира също върху подкрепата на България към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа. Тя насърчава провеждането на реформи в региона, с цел укрепване на частния сектор, привличане на инвестиции и подготовка за страните за членство в ЕС и за прилагане на стандартите на ОИСР.

Премиерът Главчев изтъкна още готовността на страната ни за доброволен финансов принос в подкрепа на Украйна, чрез сключване на Споразумение за участие в Програмата на ОИСР за страната. Споразумението бе ратифицирано от Народното събрание на 23 април тази година.

В хода на разговора премиерът Димитър Главчев специално благодари на генералния секретар Матиас Корман за неговата подкрепа и ангажираност в процеса на присъединяване на България към ОИСР. Министър-председателят подчерта също отличното взаимодействие със Секретариата на ОИСР и с Комитетите. Главчев изрази своята увереност, че този активен диалог допринася за намирането на най-подходящите решения по направените препоръки.

Премиерът Главчев отбеляза последователната и предвидима външна политика на страната ни, трайно определена от евроатлантическите ценности. В изказването си премиерът акцентира и върху войната на Русия срещу Украйна. „Трябва да продължим да задълбочаваме сътрудничеството си, за да отговорим на належащите предизвикателства и възможности на сегашното време. Заедно трябва да положим повече усилия, за да осигурим мир, стабилност и просперитет на регионално и световно ниво, включително чрез нашата подкрепа за Украйна“, заяви министър-председателят. Според Главчев са необходими интегриран подход и съвместни, координирани усилия за справяне с новите предизвикателства, които създават пречки за развитието на глобалната икономика и гарантирането на световния мир и сигурност, предаде Нова тв.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Близък на загиналия в катастрофата с НСО: Карали са бързо и са влачили колата поне 15 метра
Дата: 17/05, 10:13

80 лева за "USA пържола" на Морска гара Варна, режат ги за по-евтино
Дата: 17/05, 10:08

Адвокатът на барикадиралия се полицай: Опитал се е да се обеси, но всичко се объркало
Дата: 17/05, 10:00

Голямо задръстване в София заради катастрофа на Околовръстното
Дата: 17/05, 09:52

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 09:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия