Украйна затяга мерките срещу бягащите от военна служба


Дата: 10/05, 06:00

Снимка Pixabay

Парламентът на Украйна одобри днес законопроект, предвиждащ строги мерки срещу хората, които избягват военна служба, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това стана в момент, когато Украйна е изправена пред сериозен недостиг на войници, които да се борят срещу нахлулите на нейна територия руски войски.

Текстът, който бе подкрепен от мнозинството депутати, но още не е подписан от президента Володимир Зеленски, за да влезе в сила като закон, включва увеличаване на глобите за нарушителите и позволява на властите да ги задържат за до три дни.

Словакия съобщи днес, че броят на украинците в мобилизационна възраст, които пресичат незаконно словашката граница, се е увеличил повече от два пъти за една година, предаде АФП. По данни на словашката служба за гранична охрана 338 украинци са били задържани, а след това пуснати на свобода на границата през първите 4 месеца на годината. За същия период на миналата година броят им е бил 166.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес приетия вчера от Върховната рада законопроект за удължаване с 90 дни на военното положение и общата мобилизация в Украйна, предаде Укринформ, цитирани от БНТ. 

Вчера Върховната рада одобри законопроект, който дава позволение на някои затворници да се включат в армията. До дни се очаква да влезе в сила нов закон, който намалява минималната възраст за военна мобилизация.

Тези ходове говорят за нарастващото безпокойство на Киев и съюзниците му заради превъзходството на Русия на бойното поле, отбелязва Ройтерс.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Парламентарната комисия отхвърли увеличението на пенсиите
Дата: 20/05, 18:15

Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на АМ "Хемус"
Дата: 20/05, 18:00

Пътник нападна кондуктор в бързия влак от Видин до Курило
Дата: 20/05, 17:422 Коментара

Апелативният прокурор на София подаде оставка
Дата: 20/05, 17:342 Коментара

Военен анализатор: Разбилият се хеликоптер на иранския президент е бил непригоден за полет
Дата: 20/05, 17:262 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия