Полша временно спира правото на убежище


Дата: 12/10, 16:52

Пиксабей

Полша планира временно да спре предоставянето на право на убежище като част от стратегия за ограничаване на нелегалната миграция на фона на напрежението с Беларус, която Варшава обвинява, че канализира мигранти през нейната граница, предава "Ройтерс", цитирана от Нюз.бг.

"Един от елементите на миграционната стратегия ще бъде временното териториално спиране на правото на убежище", каза премиерът Доналд Туск в събота.

"Ще поискам съгласие в Европа за това решение. Това е така, защото знаем много добре как се използва от Лукашенко, Путин... от контрабандистите на хора, трафикантите на хора, как това право на убежище се използва точно срещу същността на правото на убежище", каза той на конгрес, проведен от неговата либерална формация Гражданска коалиция (KO), най-големият член на коалиционното правителство на Полша.

Миграцията е на първо място в дневния ред в Полша от 2021 г., когато голям брой хора, главно от Близкия изток и Африка, започнаха да се опитват да преминат нелегално границата с Беларус в това, което Варшава и Европейският съюз казаха, че е криза, организирана от Минск и Москва.

Туск каза, че ще представи стратегията за миграцията на заседание на правителството на 15 октомври, първата годишнина от изборите, които доведоха на власт ръководената от него коалиция.

Откакто встъпи в длъжност през декември 2023 г., Туск следва твърда политика по отношение на миграцията, стратегия, която спечели широка обществена подкрепа, но която разтревожи активисти, които се надяваха, че той ще се откаже от подхода на предишната националистическа администрация.

През юли парламентът на Полша прие законодателство, което улесни службите за сигурност да използват оръжия срещу мигранти на границата с Беларус.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мицкоски: Включването на българите в конституцията на РСМ трябва да се обсъжда "стратегически и с визия"
Дата: 12/10, 19:261 Коментар

Харис оповести здравословното си състояние
Дата: 12/10, 19:14

Левски победи ЦСКА и ще играе финал за Суперкупата
Дата: 12/10, 19:00

Първи изгонен в Big Brother, зрителите с важна роля
Дата: 12/10, 18:511 Коментар

Националната кампания на А1 IONLINE учи подрастващите на безопасно поведение в дигитална среда
Дата: 12/10, 18:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия