Китай изстреля кораба "Шънчжоу-18"


Дата: 25/04, 23:54

Китай изстреля тричленен екипаж към своята орбитална космическа станция "Тянгун" като част от амбициозната си програма, която цели да отведе хора на Луната до 2030 г., предаде БТА.  Космическият кораб "Шънчжоу-18" излетя от космодрума "Цзюцюан" в пустинята Гоби с ракета-носител "Чанчжън-2-F" (Лонг марч, Великият поход).

Тричленният екипаж на космическия кораб ще смени екипа на "Шънчжоу-17", който от октомври миналата година обслужва китайската космическа станция "Тянгун".

Преди изстрелването китайската Агенция за пилотирани космически полети (CMSA) организира церемония по изпращането на екипажа на "Шънчжоу-18".

Тричленният екипаж включва 43-годишния командир Е Гуанфу, който вече беше част от мисията на космическия кораб "Шънчжоу-13" през 2021 г., и пилотите на изтребители Ли Цун и Ли Гуансу, и двамата на 34 години, които са новобранци в космическите полети. 

Очаква се те да достигнат орбиталната станция около шест часа и половина след изстрелването, предава БТА. 

Екипажът на "Шънчжоу-18" ще остане в орбита в продължение на шест месеца, провеждайки експерименти в областта на гравитацията, физиката и природните науки. По план тримата тайконавти трябва да се върнат на Земята през октомври. Сегашният екипаж ще се завърне на 30 април.

Орбиталната станция "Тянгун" ("Небесен дворец") е емблематичният проект на китайската космическа програма, в рамките на която бяха осъществени и кацания на роботизирани роувъри на Марс и Луната. Китай е и третата страна след бившия СССР и САЩ, успяла да изведе хора в орбита със собствени ресурси. 

Екипажът на китайската космическа станция се състои от ротационни екипи от по трима тайконавти. Китай също така цели да изпрати свой екипаж на Луната до 2030 г. и планира да изгради база на лунната повърхност.

Пекин активно развива националната си космическа програма, разработвайки метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. С подкрепата на правителството китайските специалисти изпълняват проекти за изследване на астероиди и Марс. Космическа станция на Китай работи в орбита и е готова за международно сътрудничество. 

Тази година до китайската орбитална станция са планирани два полета на товарни космически кораби и два полета на пилотирани космически кораби. Китай също така планира мисия за доставяне на проби от Марс около 2030 г. и три мисии с лунни сонди през следващите четири години. Страната осъществи първата си космическа мисия с екипаж през 2003 г.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ирена вече половин век помага на бебета във Варна да поемат първата си глътка
Дата: 05/05, 17:33

Австрия се захласна по тази българка
Дата: 05/05, 17:28

Слънчево време и температури до 26 градуса на Гергьовден
Дата: 05/05, 17:13

Мадона изнесе исторически концерт пред повече от 1,5 милиона души на плажа Копакабана
Дата: 05/05, 16:52

Ансамбълът позлати България навръх Великден
Дата: 05/05, 16:32

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия