Безплатни контейнери: Благоевград ограничава изхвърлянето на строителни отпадъци


Дата: 06/10, 14:11

Кадър БНТ

Заради липсата на работещо депо за строителни отпадъци от началото на октомври община Благоевград осигурява безплатно контейнери, в които хората, правещи ремонт, могат да изхвърлят отпадъците си. До момента тази услуга беше платена, а целта е да се намали нерегламентираното замърсяване, предава БНТ.

Депото за строителни отпадъци край Благоевград беше затворено през юни заради опасност от сериозно замърсяване на района. След закриването му обаче край града започнаха да изникват нерегламентирани сметища.

"Общината харчи в момента между 6000 и 7000 лева на месец само за чистенето, за труда и транспорта на тези нерегламентирани сметища и извозването на тези отпадъци. Отделно за всеки тон от тях, тъй като в повечето случаи това са смесени отпадъци, не само строителни, има мебели и други, те всъщност отиват на общинското депо и там плащаме допълнителна такса от 30 лева на тон", заяви Наталия Димитрова-Попова, началник отдел "Екология" в община Благоевград.

За да пресече негативната тенденция общината премахна таксата за наемане на контейнер за строителни отпадъци в размер на 54 лева.

"Всъщност е по-изгодно за общината да стимулира гражданите да се обаждат и да наемат такива контейнери и ние съответно да ги возим до най-близко лицензираното такова депо", допълни Наталия Димитрова-Попова.

Хората одобряват решението.

"Това е добър вариант, поне докато осигурят депа за отпадъци, които да могат да се ползват от фирми и хора по нормалния начин. Стига да се даде гласност и да има контрол".

Близо 30 нарушители са установени и глобени от началото на юни досега.

"Фишовете са на стойност около 50 лева, те са за малко нарушение. Физическо лице, ако е заловено за повторно нарушение, вече глобите могат да варират от 300 до 1000 лева, а за фирмите започват от 1400 и могат да стигнат до 20 000 лева", каза още Наталия Димитрова-Попова.

Нова площадка за депониране на строителни отпадъци край Благоевград трябва да има до 2 години. Дотогава контейнерите за тях ще могат да се наемат безплатно.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Проф. Радка Аргирова би тревога: Откриха вирус в кравето мляко
Дата: 06/10, 16:12

52-годишна жена надра 17 коли в София
Дата: 06/10, 16:04

Познахте ли я? 50 години е една от най-известните певици в България
Дата: 06/10, 16:00

Спукана тръба остави метростанция „Обеля” под вода
Дата: 06/10, 15:50

Технологични иновации: как "умните" дрехи подобряват безопасността и контрола на работното място
Дата: 06/10, 15:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия