Затвор или солена глоба в Кипър, ако си миеш колата или терасата с питейна вода


Дата: 29/06, 18:00

Снимка Pixabay

Затвор заплашва всеки в Кипър, който мие колата или терасата си с питейна вода. Министерството на земеделието и околната среда обяви, че затяга санкциите за разхищение на ценния ресурс като част от мерките за справяне с водната криза в страната, пише БНР.

Използването на питейна вода за почистване на автомобили, балкони, дворове, тротоари се смята за престъпление в Кипър и се наказва със затвор до 3 месеца или глоба до 513 евро, или и двете заедно, предупреди екоминистерството.

В специално изявление то подчерта, че заради продължаващото засушаване и драстично ниските запаси в язовирите, пристъпва към налагането на най-строгите санкции по Закона за опазване на водите. С него се забранява използването на питейна вода за други цели – като миене на коли или освежаване на терасите и дворовете за разхлаждане в горещините.

Местните, здравните, еко властите в Кипър призоваха обществото да пести вода по всякакъв начин, тъй като „всяка капка е ценна“. Водният борд на Никозия изпрати специално писмо до всички свои абонати със съвети за икономии.

Кипър е в критична ситуация на недостиг на вода заради малкото валежи през тази година и екстремно високите температури.

В момента язовирите в страната са пълни само до 39% от обема им. В някои от тях запасите достигат едва 15 - 20%, което е под нивото на безопасност.

Заради повишените нужди правителството одобри през тази седмица извънреден допълнителен фонд от 58 млн. евро  за закупуване на вода от инсталациите за обезсоляване.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 01/07, 21:40

Пожар горя в голям хипермаркет в Разград
Дата: 01/07, 21:38

Бекъм: Винаги съм знаел, че Виктория ще е последната жена в живота ми
Дата: 01/07, 21:26

Почина проф. Майя Пенчева
Дата: 01/07, 21:18

Росен Стоянов: В правителството на ГЕРБ може и да има министри на ДПС
Дата: 01/07, 20:591 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия