Пристанище Варна отбелязва 116-тата си годишнина


Дата: 18/05, 09:04

С изключителна тържественост е открито Варненското пристанище на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд. То бележи навлизането на град Варна на световните пристанищни карти. Изграждането на Пристанище Варна продължава повече от 10 години. Откриването е с церемония, а датата не е избрана случайно – това е именният ден на княз Фердинанд І, който лично пристига за откриването, на борда на българския крайцер „Надежда“. На входа на пристанището корабът пресича лента с надпис „С нами бог“ и князът тържествено заявява: „От името на Нашето Отечество обявявам отворено и предавам навеки поколенията съзиданото чрез енергията на българския дух Варненско пристанище“.

Фигура 1 Княз Фердинанд I слиза в подножението на фара на новото пристанище за церемонията по откриването. Посрещнаст е от делегация, водена от министър Д. Петков, 18 май 1906г.

При откриването си пристанището представлява басейн с акватория 21 хектара площ, работни кейове с дължина 731м и най-голяма дълбочина 11.5м. Строителството на пристанището дава допълнителен тласък на местната икономика и морския бизнес, а населението на Варна се увеличава с 50%. Точно една година след построяването му през града преминава 20% от целия износ на страната.

Фигура 2 Варненски граждани наблюдават освещаването на пристанището

116 години по-късно се почитат хилядите строители на Пристанище Варна, както и поколенията, които са участвали в градежа му до момента. „Пристанище Варна“ ЕАД - държавен пристанищен оператор оперира пристанищни терминали Варна-Изток и Варна-Запад. 

Разположени на външната граница на ЕС, тези терминали са ключови елементи от черноморската транспортна мрежа, осигурявайки удобен мост за товарен трафик между Европа, Азия, Близкия и Далечния Изток.

От началото на календарната година до момента, през терминалите на „Пристанище Варна“ ЕАД са преминали над 3 млн. тона товари. Обемът на обработените товари е увеличен с над 830 хил. тона в сравнение със същия период на предходната година.

Делът на обработените товари от дружеството е около 30% от всички товари, преминали през българските пристанища. То е най-големият оператор на сухи товари и е лидер на контейнерите.

Модернизацията и обновлението, както и максимално опазване на околната среда са сред приоритетите на пристанището. Благодарение на тези компоненти през последните двадесет години трендът на обработения тонаж е възходящ.

Обособената „Зона за отдих и развлечение на Морска гара”, част прилежащата зона на Пристанище "Варна-Изток" се превърна в средище на мащабни културни и спортни събития за варненци и гости на града, а пасажерският терминал посреща пътнически и круизни кораби, научни плавателни съдове и развлекателни лодки.

Пристанище Варна продължава традицията си от миналогодишното отбелязване на празника, отново с конкурс за авторски фотографии. Той е на тема Пристанище Варна, портал към морския свят“. Тази година фотоконкурсът има за цел да бъдат насърчавани фотолюбители и професионални фотографи, да уловят с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти от пристанищната дейност и ежедневните пристанищни гости – плавателните съдове на фона на красивите морски пейзажи.

Конкурсът стартира от днес 18 май до 18 юни включително. Фаворитите ще бъдат обявени на официалния сайт на „Пристанище Варна“ ЕАД след края на фотоконкурса. Победителите в двете категории ще получат ваучери за закупуване на фототехника от магазин „Фотосинтезис“. Първите 10 фотографии, класирани от журито във всяка категория ще участват в изложба на новооткритата външна изложбена конструкция на пристанището, в „Зоната за отдих и развлечения“ на Морска гара – Варна.

Цялата информация за конкурса е публикувана на официалната страница на Пристанище Варна.

 

*публикация

 

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Намериха мъртъв в басейн с куршум в главата още един топ мениджър на "Газпром"
Дата: 06/07, 10:13

Кирил Петков: Направена е инвестиция за 84 милиона в България
Дата: 06/07, 10:10

Мечтаете ли къща сред природата ? Комплекс от къщи Belvedere Residence е точно за Вас ! Само на 15 км от гр. Варна !
Дата: 06/07, 10:10

Даниел Лорер: Народното събрание не е магазин, че да пазаруваме гласове и хора
Дата: 06/07, 09:58

Оргомен скандал в НС: Тошко обиди Свиленски, той му налетя
Дата: 06/07, 09:571 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2022 | Пълна версия