Пожарите край Харманли, Отец Паисиево, Воден и Крайново са овладени


Дата: 19/07, 00:22

снимка; Булфото

Общо 981 пожарникари и 332 пожарни автомобила участват в локализирането и ликвидирането на 95 произшествия, овладени са пожарите край Харманли и в Отец Паисиево, съобщиха от МВР към 20:30 часа.

Виждам, че пожарът е овладян, каза по-късно служебният премиер Димитър Главчев, който посети село Воден. Искам да успокоя хората, че помощите, които им се полагат по закон, ще бъдат получени, посочи Главчев и добави, че средствата ще бъдат изплатени във възможно най-краткия срок. Той каза, че се е свързал с министъра на транспорта и съобщения и е разпоредил да влезе в комуникация с  мобилните оператори, които тези дни да поставят мобилна клетка, за да имат комуникация хората в селото. Не може да бъде отнемано правото на комуникация на хората където и да било, а  и това се оказва решаващо в такива ситуации, отбеляза служебният премиер. Главчев посочи, че има намерение утре да свика заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет, където ще бъдат изяснени доста теми.

Пожарът в боляровското село Крайново е овладян, той е засегнал няколко къщи, но няма пострадали хора. Това каза днес в село Воден главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев предава БТА. 

Горящите къщи са били изгасени. Гасенето е било затруднено от силния вятър, който е излязъл около 16:00 часа, както и от липсата на комуникации.

В момента има пожар на фронт около два километра в гориста местност, който върви в посока към турската граница. Пожар гори и край село Странджа. "Полагаме неимоверни усилия да го пресечем, предислоцираме тежка техника", допълни той.

Дежурят екипи на пожарната, жандармерията, горски служители, 32-ма турски пожарникари, тежка техника.

Кангалджиев посочи, че не са допуснали жители на засегнатите села да пострадат, въпреки че някои от тях са отказали да напуснат горящите си къщи. От Крайново днес са били изведени трудноподвижни възрастни хора, които са били настанени в дома за стари хора в с. Воден.

Фактът, че няма жертви и пострадали, говори, че е адекватна реакцията на всички хора, които са били на терен. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който посети село Отец Паисиево, в отговор на журналистически въпрос относно пожара в ямболското село Воден, който избухна вчера и наложи евакуирането на населението там. Стоянов, заедно с примера Димитър Главчев и социалния министър Ивайло Иванов, посетиха едно от най-засегнатите от пожарите села в Пловдивско.

Пострадалите от пожара в с. Воден ще получат еднократна помощ от 1578 лева, каза изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Веселин Кожухаров. Той посети селото, заедно с областния управител Николай Костадинов, а по-рано днес комисия от община Болярово правеше опис на щетите на къщите, пострадали при пожара.

При по-големи щети обезщетението ще бъде в рамките на четири хиляди лева, като се кандидатства във Фонд "Социална закрила".

В късния следобед заради пожар се наложи да бъде пренасочен хеликоптер към град Харманли, съобщиха за БТА от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН).

Двама огнеборци пострадаха леко при пожара, съобщи началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) Митко Чакалов. Той обясни, че се уточнява дали има хора в неизвестност от вилната зона в местността Трифончето край града, в посока Маджарово. Във вилната зона е изгоряла една индустриална сграда и частни домове, чиито брой тепърва ще стане ясен. По думите на местни хора в пламъците са изгорели живи 200 овце във ферма в зоната край Харманли. На терен работят над 10 екипа пожарникари с техника, пристигат и още от различни части на страната. В гасенето на пламъците се включиха доброволци със селскостопанска техника и водоноски. Към 20:30 часа огнената стихия продължава във вилната зона и в местността Извора на белоногата. На място се правят и просеки с тежка техника, тъй като в близост има бензиностанция, паркинг и вили.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Облаци и дъжд на места в понеделник
Дата: 01/09, 22:43

Кирил Десподов с асистенция при победа на ПАОК
Дата: 01/09, 22:32

Григор Димитров допусна изравняване на сетовете
Дата: 01/09, 22:211 Коментар

Хебър победи Берое в Пазарджик
Дата: 01/09, 22:10

Явор Дачков отвя Ед Шийрън, Адел и Тейлър Суифт: Тотално бездарие, безлични гласове, няма какво да се запомни
Дата: 01/09, 22:072 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия