ДНК тест показва риска от рак на маточната шийка


Дата: 27/05, 05:00

Красимира Чернаева притежава магистърска степен по специалност „Генетика и микробиология“ и едновременно с това е сред малкото молекулярни биолози в Бургаска област. За радост на пациентите, тя е част от екипа на медицинска лаборатория „ЛИНА”, където извършва и изследвания за женско здраве. Сред тях са ДНК тестовете за човешки папиломен вирус (HPV). Специално за нежния пол, Чернаева споделя важна информация за този тип изследвания.

 

-Бихте ли ни обяснили каква е връзката между човешкия папиломен вирус и рака на маточната шийка?

-Този тип рак е второто по честота онкологично заболяване сред жените между 20 и 45-годишна възраст в целия свят. Тъжно е, че всеки ден една жена в България умира от него. То се причинява от  хронична инфекция с човешки папиломен вирус (HPV), която може да бъде излекувана, ако се открие навреме. 

 

-Какви са типовете човешки папиломен вирус и всички ли причиняват рак?

-HPV е широкоразпространен вирус и засяга кожата и лигавиците на човешкото тяло. Съществуват над 150 типа, като 40 от тях се предават по полов път. Доказано е, че част от тях  имат онкогенен потенциал – т.нар. високорискови HPV. Други водят до поява на генитални брадавици – това са нискорисковите HPV.

Както вече обяснихме - хроничната инфекция с HPV е причина за почти  всички случаи на рак на маточната шийка. Все повече данни в световен мащаб потвърждават, че тя е причина за голям процент от случаите на рак на гърлото и участва в някои от формите на рак на половата система както при жените, така и при мъжете.

 

-Какъв е рискът от заразяване с HPV?

-Oколо 80% от жените се заразяват с HPV през сексуалноактивния си живот, което прави риска много висок. Инфекцията се предава изключително по полов път, но също така и при контакт кожа – кожа. Тя най-често протича безсимптомно и не причинява клинични проблеми. В повечето случаи организмът се справя до 2 години след инфектирането. В около 20% от случаите, обаче  инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване, а се задържа в клетките на маточната лигавица и може да доведе до рак на маточната шийка.

 

-Какво представлява ДНК тестът за човешки папиломен вирус?

-Тестът открива ДНК на високорискови HPV, за които е доказано, че причиняват рак на маточната шийка. Пробата за него се взема от шийката на матката от лекар акушер- гинеколог. 

Важно за пациентките е да знаят, че ДНК анализът позволява откриването на  HPV в много ранен етап от заразяването и много преди забелязването на цитологични промени в цитонамазката. Това прави HPV ДНК теста единствен по рода си ранен прогностичен маркер за рак на маточната шийка, като в същото време спомага за определяне на терапевтичния подход. В лаборатория „ЛИНА” най -предпочитаното изследване е на 21 типа –разширен пакет. То обхваща типовете , които се откриват при 90% от цервикалните карциноми.

 

-Кога се препоръчва ДНК тест за HPV?

-Той се препоръчва като скрининг за рак на маточната шийка при всички жени над 30-годишна възраст. При по-млади жени тестът се препоръчва при резултат от цитонамазка, посочващ съмнение за инфекция с HPV. 

 

-Кое е по-подходящо - HPV тест или цитонамазка?

- Световната здравна организация препоръчва именно  ДНК изследването като основен метод за превенция на рака на маточната шийка. То става все по-разпространено и в България, като съвсем скоро, до няколко седмици, ще се поема от Здравната каса. Така ще се превърне в основно профилактино изследване за женско здраве.

 

-Какво означават резултатите от HPV теста?

-Положителният резултат от HPV теста не означава рак на маточната шийка. Той е  индикация за пациента, че е в рисковата  група. При положителен тест, жената трябва да се консултира с гинеколог и да ѝ бъдат направени допълнителни изследвания, които ще установят има ли  патологични промени на маточната шийка. В зависимост от резултатите и състоянието на жената, се предприема подходящо лечение. 

Когато не се установяват патологични изменения на маточната шийка, но HPV тестът е положителен, се препоръчва да се повтори след 6-12 месеца. През този период се препоръчва използването на медикаменти или хранителни добавки, които подпомагат елиминирането на вируса.

 

-Колко често е необходимо да се прави  това изследване?

-При отрицателен HPV тест и нормална цитонамазка, се препоръчва тестът да се повтори след 3 години.

 

-Какъв е Вашият съвет към пациентките?

-Всеки  може да бъде носител на HPV без да има симптоми! Затова отделете малко време за себе си и се изследвайте. Ранното откриване на хроничната инфекция с HPV гарантира успешно лечение.

 

 

 

 

* публикация

 

 

 

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стоичков: Оптимист съм, че България един ден ще се върне на голямо първенство
Дата: 28/03, 14:28

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 14:20

Близо 2000 варненци са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица
Дата: 28/03, 14:14

Общинският съвет отпусна 140 000 лева за подпомагане на варненци
Дата: 28/03, 14:111 Коментар

Мъж получи 17 години затвор заради убийство на овчар в с. Горен чифлик
Дата: 28/03, 14:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия