30% от световната енергия вече е от ВЕИ, Китай е безусловно номер 1


Дата: 09/05, 16:28

Пиксабей

Светът премина крайъгълен камък при чистата енергия, след като бумът на вятърната и слънчевата енергия доведе до рекордните 30% електричество, произведено от възобновяеми източници миналата година.

Планетата достига „решаваща повратна точка“ към чиста енергия, според доклада Global Electricity Review, публикуван в сряда от климатичния мозъчен тръст Ember. Той прогнозира, че глобалното производство на изкопаеми горива ще спадне леко през 2024 г. преди да претърпи много по-големи спадове през следващите години, предаде economic.bg.

За първи път 30% от електроенергията, произведена в световен мащаб, е от чисти енергийни източници, тъй като броят на слънчевите и вятърните паркове продължава да расте бързо.

Възходът на ВЕИ също тласка изкопаемите горива към спад, забавяйки растежа им с почти две трети през последното десетилетие, констатира докладът.

Делът на изкопаемите горива в общия микс от електроенергия е спаднал от 64.7% през 2000 г. на 60.6% през 2023 г. Ember прогнозира, че делът ще намалее значително през 2024 г. до 57.6%, тъй като започва да се усеща бързото нарастване на слънчевата енергия.

Ще постигнем този бум във възобновяемите енергийни източници, което наистина ще промени картината много бързо“, каза Дейв Джоунс, директор за глобални прозрения в Ember пред CNN.

От видовете чиста енергия, генерирана през миналата година, водноелектрическите централи са произвели най-много. И все пак заради сушите в Индия, Китай, Северна Америка и Мексико водноелектрическата енергия достига петгодишно дъно. Изследванията показват, че изменението на климата причинява по-бързо развитие и по-сериозни засушавания.

Хората са използвали повече електричество от когато и да било миналата година, около 2% повече – колкото Канада използва за една година. Част от това ново търсене се дължи на термопомпите, които са ефективен начин за отопление и охлаждане на сгради, както и на електрически превозни средства.

Ръстът в търсенето на електричество се дължи и на захранване на нови центрове за данни и за климатизация, тъй като местата по света стават все по-горещи.

Разпространението на тези технологии ще ускори търсенето на електроенергия, но общото потребление ще намалее, тъй като електрификацията е по-ефективна от изкопаемите горива, според доклада.

Китай беше основният двигател на търсенето, докато Съединените щати и Европейският съюз отбелязаха рязък спад на фона на по-меко време и, особено за ЕС, временен спад в индустриалната активност.

Слънцето представлява най-големият дял от новата чиста енергия за миналата година. Добавена е над два пъти повече слънчева енергия, отколкото въглища. Това беше 19-ата поредна година, в която слънчевата енергия е най-бързо разрастващият се източник за производство на електроенергия. Скокът при слънчевите инсталации се случи в края на годината и докладът прогнозира, че през 2024 г. ще се наблюдава още по-голямо увеличение.

Китай е безусловно лидерът по слънчева енергия, като през миналата година страната генерира близо 36% от световното производство.

Китай добави повече възобновяема енергия от която и да е друга страна миналата година – 51% от новата слънчева енергия и 60% от новата вятърна енергия в световен мащаб. Китай, Европейският съюз, Съединените щати и Бразилия заедно представляват 81% от новото слънчево производство през 2023 г.

Но историята става различна, когато се погледне каква роля играе в националния електрически микс на Китай – само 6%, далеч под много други големи нации, произвеждащи слънчева енергия.

Въпреки това азиатската държава е отговорна за 55% от производството на въглища в световен мащаб и 60% от производството на електроенергия в Китай идва от въглища.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



13-годишна роди бебе на училищна екскурзия
Дата: 20/05, 11:10

Лекарите с първи думи за 5-годишното дете в Благоевград
Дата: 20/05, 11:07

Правната комисия одобри ученици, пенсионери и студенти да пътуват безплатно с градските автобуси във Варна
Дата: 20/05, 11:06

Зрителите: Не Михаела и Венци, друга двойка е истинският победител в "Един за друг"
Дата: 20/05, 11:03

Дарин обиди Гала пред цяла България: Каза с кой ще си ляга Стефан
Дата: 20/05, 10:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия