Екстрадират в Италия трима българи по обвинение в тежки престъпления


Дата: 28/03, 19:22

Снимка Pixabay

Троен състав на Окръжен съд – Враца днес допусна изпълнението на европейска заповед за арест спрямо трима души – П. П., С. П. и П. М. За тях е издадена европейска заповед за арест на 15 февруари т. г. от съдия по предварително разследване на Първоинстанционен съд в гр. Лече, Република Италия. П. П. и С. П. са издирвани с цел наказателно преследване за „участие в организирана престъпна група“ и „трафик на хора“, а С. П. и за престъплението „свеждане до и държане в положение на робство“, за които най-тежкото предвидено наказание по италианското законодателство е 30 години „лишаване от свобода“. П. М. е издирван от властите в Италия за престъплението "експлоатация и подпомагане на проституция", за което в издаващата държава е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 12 години. Престъпленията са извършени в различни периоди от май 2021 г. до януари 2023 г.

Със свое определение от 14 март т. г. Окръжен съд – Враца постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П. П. и С. П. Третият - П. М. - в момента е в Затвора – гр. Враца, където изтърпява ефективна присъда по наказателно общ характер дело по описа на Районен съд – Лом за кражба в условията на опасен рецидив, с остатък от присъдата 18 дни. В съдебната зала и тримата заявиха, че желаят доброволно да бъдат предадени на италианските власти. Преди разглеждането по същество на частните наказателни дела, образувани във Врачанския окръжен съд след постъпила европейска заповед за арест по отношение на П. П., С. П. и П. М., от италианските власти бяха получени гаранции по смисъла на чл. 41, ал. 3 ЗЕЕЗА, декларирайки, че исканите лица ще бъдат върнати в Р България, след като бъдат изслушани, за да изтърпят наложено им наказание „лишаване от свобода“ или взета мярка, изискваща задържане.


В днешните си заседания Окръжен съд – Враца, след като прецени събраните по трите частни наказателни дела доказателства и изслуша доводите на страните, намери, че няма законови основания да бъде отказана екстрадицията на П. П., С. П. и П. М. и допусна те да бъдат предадени на Република Италия. П. М. ще бъде предаден на италианските власти след изтърпяването на настоящото наказание „лишаване от свобода“.

Решенията на Окръжен съд – Враца за екстрадиция по отношение на П. П. и С. П. са окончателни, а решението за П. М. може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - София в 5-дневен срок от днес.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, които осигуряват доставките за ЕС
Дата: 28/04, 00:46

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 28/04, 00:40

28 април – Днес Тери Пратчет щеше да навърши 76 години
Дата: 28/04, 00:21

До 25 градуса в неделя
Дата: 28/04, 00:00

Асен Василев: Няма дупка в бюджета
Дата: 27/04, 23:41

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия