Депутат от БСП: Има огромен сив сектор и премахването на ставка ДДС ще го изсветли


Дата: 25/05, 21:42

Снимка: Булфото

"Има огромен сив сектор. Премахването на ставка ДДС ще изсветли този сектор". Това заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов в студиото на "Денят ON AIR".

"Мерките можем да ги разделим условно на две части. Първите са социалните, които са свързани с увеличението на пенсиите, увеличението на данъчните облекчения за семейства с деца и други, а вторите - икономически - свързани с промените при ДДС-то, акцизите, облагането на свръхпечалбите с допълнителна данъчна тежест, за да се подпомогне държавата. Това са сериозни мерки и обхващат една значима сума - 2 млрд. лв.", посочи той.

Социалистът подчерта, че правителството и цялата управляваща коалиция ще положат всички усилия средствата да отидат целево, именно заради това има и инструменти, които ще контролират процеса - комисията за защита на потребителите, комисията, която контролира тържищата и борсите в България и др.

Проф. Михайлов коментира и проблемите с производството на хляба.

"Има огромен сив сектор. Премахването на ставка ДДС ще изсветли този сектор. Това ще бъде от голяма полза за държавата и за легалните производители. Никой здравомислещ икономист не може да застане срещу взетите мерки. Повечето от тях се прилагат и в други европейски страни", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Кризата е глобална и е свързана със сериозни проблеми, уточни социалистът, като добави, че мерките ще започнат да се осъществяват през следващите седмици.

"Спойката на коалицията е да премине през изключително тежкия геополитически момент и тежкия икономически момент за България. Намираме се в такава ситуация, в която страната ни не е била от десетилетия", каза още проф. Михайлов.


Социалистът изрази мнението си и по темата за финансирането на болниците и заплатите на лекарите и медицинските лица.

"Проблемът за възнагражденията на работещите в сферата на здравеопазването е изключително сериозен и остър. Той опира до фундаменталния въпрос - управление и финансиране на здравната система. Този проблем предстои да се реализира като действие от 1 август", коментира той.

И акцентира и върху други проблеми в сектора - кадровата криза, идеята за централизирана специализация на младите специалисти във всички области на клиничната медицина, идеята за ревизия на лекарствената политика и др.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Почти 24 хиляди деца са пропуснали доза ваксина срещу коклюш
Дата: 20/04, 01:00

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 00:50

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир
Дата: 20/04, 00:30

20 април 1984 г. - Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест
Дата: 20/04, 00:08

Макрон обеща да направи всичко, за да предотврати разрастване на насилието между Ливан и Израел
Дата: 19/04, 23:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия