"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия


Дата: 16/09, 22:58

Кадър Нова ТВ

Въпреки глобалните усилия за спиране на практиката за генитално осакатяване на жени, вредната традиция продължава да засяга живота и здравето на милиони жени и момичета в Сомалия.  Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Наджиб Ахмед в своя репортаж, цитиран от Нова ТВ.

Ахмед се среща със 17-годишно момиче, което живее със семейството си в лагер за вътрешно разселени лица в Могадишу. Тийнейджърката казва, че е жертва на женско генитално осакатяване - инфибулация, вредна традиционна практика, дефинирана от Световната здравна организация (СЗО) като частично или пълно отстраняване на женските външни гениталии. 

След процедурата на 12-годишна възраст тя живее с постоянна болка, здравословни проблеми и емоционална травма.  Тя избра да говори с екипа на VOA анонимно, защото се страхува от негативна реакция на обществото. 

„Преминах през много болка, загубих много кръв, страдах от повтарящи се инфекции, които все още ми създават кошмари“, разказва девойката. 

Женското генитално осакатяване продължава да съществува в Сомалия поради общоприетото схващане, че жените, които не са оперирани са нечисти и физически нежелани. 

Организацията на обединените нации казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на генитално осакатяване. 

Акушерката Шамса Али Мохамед е извършвала генитално осакатяване повече от 20 години. Но сега тя е една от многото жени, които се борят да прекратят практиката, която тя нарича  „обрязване“. Фондът на ООН за населението  не насърчава използването на термина, като посочва, че “обрязването” на жените е нарушение на човешките права и е много по-различна процедура от обрязването на мъжете. 

Въпреки че конституцията на Сомалия забранява гениталното осакатяване на жени и го описва като „жестоко и унизително“, не съществува национален закон, който криминализира практиката. Активистите против гениталното осакатяване на жени казват, че ако това не се случи, момичетата и жените ще продължат да страдат. 

     


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Облачно в четвъртък, на места ще превали
Дата: 19/09, 04:00

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 19/09, 03:00

На 19 септември рожден ден има Асен Балтов
Дата: 19/09, 03:00

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 19/09, 02:30

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 19/09, 02:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия