Отиде си един от най-големите български художници, чиято картина е при Папата


Дата: 22/09, 13:29

Снимка Pixabay

На 92-годишна възраст почина известният български художник Иван Вукадинов, съобщиха от Съюза на българските художници. Той остави дълбока следа в съвременното българско и световно изкуство, като неговите произведения са оценени от критици и колекционери в множество страни, съобщи Дунав мост.

Иван Вукадинов е роден през 1932 година в село Ломница, Пернишки окръг. През 1961 година завършва Националната художествена академия със специалност „Живопис" под ръководството на проф. Ненко Балкански. Създава уникален стил, който го отличава както в България, така и в чужбина. Участвал е в множество изложби, включително във Франция, Великобритания, Русия и Латвия, където неговите произведения са били посрещани с възхищение и признание.

През 70-те години Иван Вукадинов придобива голяма популярност в Италия, където организира няколко самостоятелни изложби в градовете Рим, Арецо, Пиза и Гросето. Те го утвърждават като търсен художник сред италианските колекционери. През 2022 година една от неговите най-забележителни творби, картината „Чили“, става част от колекцията на Ватиканските музеи, което е голямо признание за неговия талант и принос към изкуството.

Греди Асса, един от известните български творци, отдаде почит на Вукадинов в своя профил във фейсбук, като го нарече „патриархът на съвременното ни изкуство. Асса подчертава, че Иван Вукадинов се е разграничил от локалния традиционен вкус, като е създал нова оптика за творческите търсения в българското изкуство. Той описва Вукадинов като творец, който открива нови символи и изгражда духовни мостове към световното изкуство. Според него, пред картините на Вукадинов уединението ни свързва с нещо по-силно и истинско, пред което човек се чувства смирен.

През своята дълга кариера Иван Вукадинов остава верен на своите принципи и се превръща в символ на моралната и етична стойност в изкуството. Неговите картини, изпълнени с дълбочина и смисъл, продължават да вдъхновяват както настоящи, така и бъдещи поколения творци.

С кончината на Иван Вукадинов, България губи един от най-значимите си художници, но неговото наследство ще продължи да живее чрез неговите картини, които се намират в музеи и частни колекции по целия свят.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



"Брутално и екстремно": Възрастен мъж е арестуван за убийства, извършени преди 47 години
Дата: 22/09, 15:37

Намерено кученце на паркинга на "Дупката" във Варна. Търсят се собствениците
Дата: 22/09, 15:30

Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от г-н Делян Пеевски
Дата: 22/09, 15:25

Честито! Една по-специална годишнина за Ивет Лалова
Дата: 22/09, 15:15

Стилияна Николова преподава в Пловдив
Дата: 22/09, 15:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия