Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители


Дата: 19/04, 13:07

Снимка: Булфото

Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители. Това стана с гласуваните на първо четене три законопроекта за промени в Закона за енергетиката, съобщава БТА.  

На 5 октомври парламентът одобри промени в Закона за енергетиката, които предвиждаха либерализация на енергийния пазар за битовите потребители. Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар. 

В обобщения доклад на Комисията по енергетика вносителите на законопроектите обобщават, че въведената в края на 2023 г. либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители засяга около 1/3 от електроенергийния пазар в България и над 4,6 млн. битови клиенти. Изтъква се, че премахването на регулираните цени за битовите потребители ще доведе до тежки социални проблеми и се предлага отлагане с една година.

Първият законопроект за промени в Закона за енергетиката е внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и на първо четене бе подкрепен със 151 гласа "за", 41 - "против" и 4 "въздържали се". 

Този, внесен от Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС и Рамадан Аталай от ДПС, също бе приет със 122 гласа "за", 43 "против" и 31 "въздържал се".

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от Павела Митова и група народни представители от "Има такъв народ", също бе подкрепен със 148 гласа "за", 44 "против" и един "въздържал се".  

Депутатите отхвърлиха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от Даниела Божинова, Васил Тодев и Венко Сабрутев с 40 гласа "за", 124 - "против" и 32 - "въздържал се". 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Одеса отново бе подложена на ракетна атака
Дата: 02/05, 01:24

Зеленски уволни висш служител на разузнаването
Дата: 02/05, 01:12

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 02/05, 01:10

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 02/05, 01:00

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 02/05, 01:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия