Проф. Рачев с мрачна прогноза: Морето цъфна и Дунав пресъхна


Дата: 13/09, 07:13

Редактор: Недко Петров

Стопкадри бТВ

През последните паднаха хубави валежи, и така и локални наводнения, и както винаги шахтите не могат да поемат нещата.

Така започна прогнозата си за времето проф. Георги Рачев.

Според него говорим за едно и също нещо в продължение буквално на години, но идеята е, че в момента язовирите са пълни някъде около 60 процента, но това не е толкова страшно.

Въпросът е да не се източват повече от това, защото част от язовирите се източват за енерго добив неправилно, защото ни трябваха за напояване, добави по бТВ Рачев.

В момента енергийните язовири не са пълни, а повечето от тях, големите, са направени точно за това. Пълни са 50 процента, което означава, че не могаг да произвеждат кой знае колко много ток, понеже хидростатичният натиск е малък и примерно една турбина която е с 60 мегавата, тя не може да работи оптимално и на на пълна мощност, обясни професорът.

Рачев смята, че най-тежко е положението с поливните язовири.

В края на сезона сме и е нормално, но те са пълни само 25 процента. Прословутият Копринка, Тополница, Пясъчник те са по пет шест процента от полезния обем, и ако есента е леко хладна и не с недостатъчно валежи, навлизаме в един период, в който не се знае на пролетта как ще се отрази. А това са язовири, някои от които са многогодишни изразители, тоест те поемат максимума на водите и съответно ги отдават тогава, когато е необходимо, добави Рачев.

Морето цъфна в Черно море в района на Одеса. Това е от нитрати, от боклуците, които се носят от големите реки, червенее и Дунава почти пресъхна. В момента 2200 кубика на 2300 секунда, което е минималното дори на Оряхово-Бекет фериботът е спрян и сега по-важното е след тази седмица и половина, ще го кажа, може да си разгърне един много страшен циклон, който ще определи времето и ще влезе в новините в Австрия, в Чехия, в Унгария, в Словакия и Алпите ще се заринат в сняг, заяви още проф. Рачев.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Топло, но ветровито в сряда
Дата: 18/09, 04:00

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 18/09, 03:10

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 18/09, 03:00

На 18 септември рожден ден има Димитър Рачков
Дата: 18/09, 03:00

Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 02:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия