Зеленски обсъди по време на визитата си в Лондон използването на оръжия с голям обсег


Дата: 10/10, 17:55

Снимка: Булфото

Украинският президент Володимир Зеленски поиска днес от САЩ и Великобритания позволение въоръжените сили на страната му да използват западни ракети с голям обсег на руска територия, предаде Ройтерс.

Зеленски отправи своя призив по време на посещение в Лондон, където се срещна и с новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте.

"От правна гледна точка това е възможно, защото Украйна има право да използва оръжията си, ако те могат да поразяват цели в Русия, ако тези цели представляват заплаха за Украйна", каза Рюте, цитиран от ДПА.

В същото време той добави пред репортери на "Даунинг стрийт" 10 след разговорите, че от "отделните съюзници (зависи дали) ще се съгласят". 

Рюте подчерта, че не се притеснява от възможността Доналд Тръмп да се върне в Белия дом и да сигнализира за оттегляне на подкрепата на Съединените щати за Украйна.

"Не се притеснявам за това, защото съм абсолютно убеден, че САЩ участват във всичко това, защото разбират, че не става въпрос само за Украйна, но и за тях, и че от Вашингтон до Сан Франциско, целите Съединени щати ще бъдат по-малко защитени, ако Путин спечели в Украйна", заяви той.

Говорителят на британския премиер Киър Стармър каза, че "в момента се води дискусия между Великобритания, Украйна и международни партньори за това как да помогнем на Украйна преди зимата".

"Очевидно искаме да поставим Украйна в най-силната позиция. Няма обаче война, която да е спечелена с едно оръжие, и ракетите "Сторм Шадоу" не са ключът към победата. И специално за "Сторм Шадоу" няма промяна в позицията на британското правителство що се отнася до използването на ракети с голям обсег", каза говорителят на Стармър. 

По-рано Русия заяви, че ще отвърне, в случай че западни страни позволят на Украйна да поразява цели на нейна територия с техни ракети. Президентът Владимир Путин  каза миналия месец, че подобно решение би означавало, че страните от НАТО влизат в пряк конфликт с Русия и че "цялата същност на конфликта ще се промени", отбелязва БТА. 

Днешната среща бе от помощ за Украйна, след като планираната среща с нейни основни партньори бе анулирана, тъй като американският президент Джо Байдън отмени посещението си заради урагана "Милтън". 

Зеленски каза, че е говорил за "правилните условия за справедлив край на войната", без да даде подробности. 

"Благодаря на Обединеното кралство за продължаващата подкрепа в сферата на отбраната, включително с оръжия с голям обсег", написа той в "Екс". 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кола се запали на светофар в Стара Загора
Дата: 10/10, 20:11

Жертвите на наводненията в Босна станаха 23
Дата: 10/10, 20:04

Жена на 40 години е загинала в мелето с БМВ в София
Дата: 10/10, 19:50

Станимира Стоянова – дългогодишен преподавател в Академия “Дълголетие” и експерт във фризьорството, откри нов салон във Варна
Дата: 10/10, 19:50

Банкова касиерка в Пловдив, откраднала над 140 хил. лева, е осъдена условно
Дата: 10/10, 19:48

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия