Националната библиотека се нуждае от втора сграда


Дата: 22/05, 00:28

кадър: БНТ

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" има спешна нужда от нова сграда, която да побере нарастващия брой книги и читатели.

Проблемът с липсата на пространство изниква още през 80-те, но през тази година решаването му вече не търпи отлагане. От Министерството на културата търсят подходяща сграда, предава БНТ.

Мястото за съхранение на произведенията, които са част от книжовното наследство на България, намалява с всеки изминал ден, защото според закона копия от създадените произведения в страната трябва да бъдат предадени на Националната библиотека. Броят им варира спрямо типа и жанра, но всяка година постъпват близо 70 хиляди екземпляра.

"През тези повече от 5 години ние постоянно се обръщаме към всички институции. Много институции се смениха, както и министри на културата. Опитахме се да запознаем всички с този проблем. До този момент не сме получили такава помощ", заяви Валентина Аксентиева, заместник-директор.

В Националната библиотека се съхраняват над 8,5 милиона книги и документи. Заради недостига на място част от тях са на земята.

Проблемът се появява още през 80-те.

"40 години работя в Националната библиотека. Всяка седмица във фонда влизат около 300 нови книги. Особеното в нашия фонд е, че книгите са подредени по сигнатури. Това трябва да се спазва, защото иначе няма как да бъдат намерени", коментира Мая Димитрова.

Недостигът на пространство е свързан и с нарастването на броя на читателите, които само за година са станали 6 пъти повече, което прави нуждата от втора сграда неотложна.

"Би трябвало да мислим в перспектива поне 30 години напред. Към момента на 1 кв. м. се съхраняват поне 700 библиотечни единици. По стандартите, с които ние оперираме, трябва да бъдат 280-300 екземпляра", добави доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека.

Министерството на културата е запознато със случая, става ясно от писмен отговор до БНТ. Осигурена е сграда за книгохранилище в Плевен, но през 2023 г. от Националната библиотека са изпратили писмо, че тя не може да удовлетвори потребностите.

Сега Министерството на културата търси нова подходяща сграда, но предвид всички специфични изисквания, които тя трябва да покрива, е нужно повече време за решаването на проблема. Колко точно - не е ясно.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



НАТО инвестира 380 милиарда долара тази година за отбрана на Европа
Дата: 03/06, 16:10

Съдът във Варна остави крадец в ареста
Дата: 03/06, 16:07

Студен фронт нахлува в България: Дъжд из ведро и ледени буци ще падат на много места
Дата: 03/06, 16:06

FT: Китай изнудва Москва за газ без пари, сделката за "Силата на Сибир 2" е в задънена улица
Дата: 03/06, 16:00

СКТМ „Комфорт“ спечели пет медала
Дата: 03/06, 16:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия