Иранските проксита хутите нападнаха 4 кораба в Индийския океан


Дата: 30/04, 10:33

Кадър Ютуб

Йеменските хуси заявиха, че са атакували контейнеровоза Ем Ес Си "Орайън" (MSC Orion) с дрон в Индийския океан като част от продължаващата им кампания срещу международното корабоплаване в знак на солидарност с палестинците срещу военните действия на Израел в Газа, предадоха Ройтерс и БТА.

Плаващият под португалски флаг Ем Ес Си "Орайън" пътува от пристанището в Синеш, Португалия към Салала в Оман, а регистрираният му собственик е "Зодиак Маритайм" (Zodiac Maritime), става ясно от данни на сайта за следене на корабоплаването lseg.com.

"Зодиак Маритайм" е частично собственост на израелския бизнесмен Еял Офер, отбелязва Ройтерс и добавя, че към момента дружеството не е отговорило на запитване за коментар.

От ноември насам подкрепяните от Иран бойци хуси нанасят многократни удари с безпилотни самолети и ракети в Червено море, в пролива Баб ел Мандеб и в Аденския залив, което принуждава транспортните компании да пренасочват товарите към по-дълги и по-скъпи маршрути около Южна Африка и засилва опасенията, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток, посочва Ройтерс.

През март лидерът на групировката заяви, че тя разширява зоната си на действие, за да попречи на свързаните с Израел кораби да преминават през Индийския океан към нос Добра надежда.

Свързаната с Иран групировка е взела на прицел и търговския кораб "Циклади" (Cyclades), както и два американски ескадрени миноносци в Червено море, заяви неин говорител в телевизионно обръщение рано тази сутрин.

Британската фирма за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) снощи съобщи, че срещу контейнеровоз, плаващ под флага на Малта, са били изстреляни три ракети, докато пътувал от Джибути към саудитския град Джеда. Хусите заявиха, че корабът "Циклади" е плавал по този маршрут, когато са атакували плавателния съд.

По оценка на "Амбри" корабът е станал обект на нападение поради факта, че компанията, която го оперира, продължава да търгува с Израел.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



БДЖ пуска луксозна ретро мотриса между София и Банкя за 24 май
Дата: 17/05, 19:00

Адм. Ефтимов: Трябва да укрепим ЕС, така че да можем да защитаваме нашата земя
Дата: 17/05, 18:50

След смяна на ръководството сменят и името: ФКЦ става НДК Варна
Дата: 17/05, 18:40

Задържаният за неприлични предложения инспектор от ИВСС подаде оставка
Дата: 17/05, 18:32

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 18:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия