Слънцето се доближава до поредния си максимум на активност


Дата: 08/05, 12:27

снимка pexels

Слънцето се доближава до поредния си максимум на активност, съобщи Юнивърс тудей.

Само за 24 часа - на 5 и 6 май има три изригвания на Слънцето със сила X1.3, X1.2 и X4.5. Те бяха регистрирани от Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА.

Не е лесно да бъде предвидено кога започва слънчевият максимум, а понякога това се потвърждава едва след като настъпи. Според Центъра за прогнозиране на космическото време (SWPC) на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) слънчевият максимум вероятно ще настъпи от май 2024 г. до началото на 2026 г.

Слънцето преминава през цикъл на висока и ниска активност приблизително на всеки 11 години, който се определя от магнитното му поле. Сигнал за нея са честотата и интензивността на слънчевите петна на повърхността. Слънчевите изригвания са експлозии на Слънцето, при които се освобождават мощни изблици на енергия и радиация, идващи от магнитната енергия, свързана със слънчевите петна. Колкото повече са слънчевите петна, толкова по-голям е потенциалът за изригвания.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и след това X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е числото, толкова по-силно е изригването.

Изригванията са най-големите експлозивни събития в нашата Слънчева система. Те се виждат като ярки области на Слънцето и могат да продължат от минути до часове. Обикновено забелязваме слънчевите изригвания по фотоните (или светлината), които те отделят и които са с различна дължина на вълната. Понякога, но не винаги, слънчевите изригвания могат да бъдат придружени от изхвърляне на коронална маса, при което гигантски облаци частици от Слънцето излитат в космоса.  Ако имаме късмет, тези заредени частици предизвикват полярни сияния на Земята, без да засегнат електрическите мрежи или спътниците, предаде БТА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Десподов и ПАОК спечелиха титлата на Гърция
Дата: 19/05, 22:14

Барселона си осигури среброто в Испания
Дата: 19/05, 22:08

Крим е подложен на първи масиран ракетен удар с американски ракети ATACMS
Дата: 19/05, 21:493 Коментара

Кран извади БМВ-то убиец от изкопа на дом "Младост" във Варна
Дата: 19/05, 21:461 Коментар

Sky News: Русия вече няма възможност за голям пробив към Харков
Дата: 19/05, 21:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия