Анелия Маринова: Полетите закъсняват заради бурите


Дата: 29/06, 13:22

Кадър бТВ

Стана ясно коя е основната причини за закъснелите самолетни полети в последно време.

Генерираните през последните дни закъснения в полетите се дължат на гръмотевичните бури. Това каза в предаването „Тази събота“ главният директор на дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерство на транспорта Анелия Маринова.

"За съжаление все по-често се наблюдава закъснение в полетите. Организация на авиационния транспорт е сложна и комплексна дейност. Намесени са много фактори и всичко трябва да е синхронизирано. Когато някакъв компонент бъде нарушен, това предизвиква ефекта на доминото и нарушава целия процес", поясни по бТВ тя.

Анелия Маринова посочи, че има недостиг несамо на персонал, но и на летателни машини, защото голяма част от тях са приземени за рутинни ремонти и технически прегледи.

„Все още индустрията не е преодоляла последиците на пандемията. Много хора си потърсиха други сфери на развитие, защото останаха без работа за две години, а тези специалисти се формират трудно – изисква се време да бъдат обучени“, каза още тя.

Анелия Маринова показа и карта на Европа с гръмотевичните бури през последните дни, като обясни, че това са райони, които трябва да се избягват от пилотите. „Гръмотевичната дейност не е безопасна на въздухоплаването“, поясни тя.

Според нея от 75% от всички закъснения в полетите, генерирани в рамките на Европа на 27 юни, се дължат на гръмотевичната дейност и екстремните метеорологични условия, пише novini.bg.

Тя посочи също така, че от началото на годината в управляваната от нея администрация са постъпили около 450 жалби, но уточни, че пътниците първо подават жалба към превозвача.

„Жалбите към нас се подават едва след като човек не е получил адекватен отговор от авиопревозвача или този отговор е закъснял“, поясни Анелия Маринова.  

„Миналата година имахме повече жалби, в сравнение с тази година, което означава, че и самите авиопревозвачи вече се грижат по-адекватно за пътниците си“, каза още тя.

Анелия Маринова посочи в кои случаи пътниците имат право на някакво обезщетение и даде съвети за това, как да се пътува безпроблемно.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Българин пилот на "Луфтханза" показва МИГ-ове край пътническата кабина
Дата: 01/07, 16:051 Коментар

Възстановяват осветлението до Автоборсите и в центъра на "Владиславово" във Варна
Дата: 01/07, 15:59

Магдалена от „Ергенът” се изгуби в Букурещ
Дата: 01/07, 15:511 Коментар

След 2 години каране на "Тесла" за 100 бона Наум Шопов обяви, че я продава
Дата: 01/07, 15:501 Коментар

В тези 6 дена ще е най-страшно в България, обяви професор Рачев
Дата: 01/07, 15:461 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия