Заради сушата: Българска фабрика принудително спря работа


Дата: 21/08, 12:57

Пиксабей

Заради продължителното засушаване и намаления дебит на местния водоизточник в село Копиловци със заповед на кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова е спряна водата на фабриката за безалкохолни напитки край селото, съобщиха от общинската администрация, предаде БТА.

Заповедта е издадена въз основа на член 4 от Закона за водите, според който при проблем с водоподаването, трябва първо да се осигури вода за гражданите, а след това за промишлените предприятия. Според експертите от ВиК-Монтана и от Общината в Георги Дамяново, в чиито административен обхват е село Копиловци, ако фабриката бутилира безалкохолни с питейна вода, то няма как водата да стигне и за производството, и за хората в селото и има реална опасност да се стигне до пълно безводие в Копиловци. 

От около седмица село Копиловци е на режим на водата заради намален дебит на местния водоизточник „Кордино врело“. В него в секунда постъпват 500 милилитра вода, а са необходими четири литра. Въведеният режим на водата е на 24 часа – денонощие има вода в ниската част на селото, а след това денонощие във високата част. 

От администрацията в Георги Дамяново съобщиха, че в Копиловци живеят около 450 души, а през лятото броят им е поне двойно по-голям и селото не може да бъде оставено без вода. 

Собственикът на фабриката за безалкохолни напитки край Копиловци Малин Димитров съобщи, че в неговото предприятие работят 30 души, повечето от които от село Копиловци. Той уточни, че фабриката работи от 30 години насам и редовно плаща заплати на работниците си, но сега е спряна принудително. Въпреки това хората ще получат заплатите си и ще се търси решение с алтернативен собствен водоизточник. Димитров коментира, че според него е можело да се намери решение, при което на производствения цех да се пуска вода поне веднъж на три дни, но от Общината в Георги Дамяново не са пожелали това да се направи.  



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Над 40 училища и градини във Варна са обновени, над 3100 деца прекрачват школския праг за пръв път
Дата: 12/09, 15:24

Варненец остана в потрес на ул. "Дунавски лебед": Тази гледка не се е образувала за минути
Дата: 12/09, 15:20

При бомбардировкав Ивицата Газа загина елитен футболист, съпругата му и четирите му дъщери
Дата: 12/09, 15:20

Крокодили плъзнаха между жилищните сгради в Нигерия
Дата: 12/09, 15:13

Сиромахов: Политиката е за бедни и гладни хора, които не могат да правят нищо друго в тоя живот. Нека им дадем шанс
Дата: 12/09, 15:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия