България празнува Великден


Дата: 05/05, 21:40

Стопкадър БНТ

Народът празнува един от най-светлите християнски празници.

Новината за Христовото Възкресение огласи православните храмове в цялата страна в полунощ. Вярващите отнесоха част от благодатната светлина в домовете с вярата, че с кръстната си смърт Божият син е победил смъртта и изкупил греховете на човечеството.

Светлината и радостта от Въкресението изместиха скръбта от кръстната смърт на Божия син. По традиция хората посрещнаха вестта, обиколили храмовете в полунощ, където изчакаха идването на благодатната светлина, която да отнесат в домовете. В пасхалното си послание Светият синод на Българската православна църква призова вярващите да помагат на ближните си и на тези в нужда, но обърна поглед и към проблемите на света днес, в който разбирателството трябва да спре братоубийствените войни, съобщи БНТ.

"Христос възкръсна от мъртвите и със смъртта си, смъртта победи". Така радостната за православните новина бе възвестена от Врачанския митрополит Григорий в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София. Българският Великден тази година православната ни църква посреща без предстоятел, но събрала вярващите в уюта, топлината и светлината на храмовете в цялата страна.

"Днес молитвата ни към Възкръсналия Господ и Спасител е да се възстановят изгубените връзки между отделните народи. И отново да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение между човеците. Сега повече от всякога е нужно да сме миротворци и да проявим своята любов на дело към ближния", каза Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод.

И вярващите посрещнаха добрата вест за Възкресението на Божия син с надеждата за повече добрина помежду ни.

Това е вторият Великден в най-новата история на светата ни плавославна църква, който се посреща без предводител, след скорошната кончина на Негово Светейшество патриарх Неофит. Той напусна земния живот на 13 март, точно преди началото на Великия пост. През 1971 година, пак през март, но на 7-и почина патриарх Кирил. И тогава изборът на нов предводител е насрочен след Великия пост, така патриарх Максим е избран на 4 юли. Сега за Българската православна църква предстоят дни на отговорни изпитания, като на 30 юни трябва да бъде избран следващият духовен баща на България.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Александър от Перник е имал часовник с GPS, но го е свалил, след като е изчезнал
Дата: 18/05, 22:15

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг
Дата: 18/05, 21:54

Започват клинични изпитания на обещаващи разработки на ваксина срещу СПИН
Дата: 18/05, 21:431 Коментар

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 21:30

Волейболистките ни понесоха четвърта поредна загуба в Лигата на нациите
Дата: 18/05, 21:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия