Големи пари чакат много българи в следващите дни обаче НАП им диша във врата


Дата: 20/05, 16:51

Булфото

Националната агенция за приходите се срещна с производители, преработватели и търговци на череши, за да отговори на въпросите им, свързани със задължителното предварително деклариране на стоки с висок фискален риск. Срещата се проведе в сградата на Община Кюстендил и беше организирана по повод старта на черешовия сезон.

От тази година е необходимо, след прибирането на реколтата от череши, техният превоз до преработватели и търговци да бъде деклариран в НАП. Затова и експерти от НАП разясниха основните изисквания към бизнеса и дадоха полезна информация за прилагането на режима за предварително деклариране на стоки с висок фискален риск. 

Във форума участваха кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, директорът на Главна дирекция „Фискален контрол“ в НАП – Филипина Тодорова, ръководителят на дирекция "Селекция и последващ контрол" Даниела Венева и Николай Дочев – началник на отдел "Организация и развитие на дейността". 

„Щетата от недеклариране на доходите в сектор „Плодове и зеленчуци“ е в особено големи размери. По тази причина държавата трябваше да предприеме кардинални мерки за промяна на действащите режими и въвеждането на задължителното предварително деклариране. Целта е изсветляване не само на този сектор, а и на продажбата на много други основни хранителни продукти“, коментира по време на срещата Филипина Тодорова. По думите ѝ всяка трета проверка на борсите за плодове и зеленчуци завършва с акт. 

Експертите от Главна дирекция „Фискален контрол“ обясниха реда и възможностите за деклариране, както и функционалности на електронната услуга, чрез която се обявяват данните от превозите. 

Задължителното предварително деклариране на стоки с висок фискален риск беше въведено поетапно - от 01.10.2023 г. влезе в сила задължението за подаване на данни за превози с дестинация от друга държава-членка на ЕС към България или от нашата страна към държава от ЕС.

Няколко месеца по-късно – на 3 януари, беше въведен и режима за задължително предварително деклариране на превозите на стоки с висок фискален риск, които започват от територията на трета страна и завършват в България, както и започващи и завършващи на територията на страната. 

В сайта на НАП са публикувани отговори на най-често задаваните въпроси във връзка с предварителното деклариране на данни за превоз на СВФР. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 3 юни рожден ден има Цонко Цонев
Дата: 03/06, 03:00

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 03/06, 02:00

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО
Дата: 03/06, 01:48

Яник Синер ще е съперникът на Григор Димитров на четвъртфиналите на “Ролан Гарос”
Дата: 03/06, 01:27

Силно земетресение в Япония
Дата: 03/06, 01:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия