Ако работодателите не спазват определени изисквания в жегите, има глоба от 1500 до 15 хил. лв.


Дата: 17/06, 08:36

Снимка Pixabay

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Това казва д-р Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ, в платформата за трудово право mywork.bg, цитиран от bTV Бизнес новините.

По негови думи работодателите трябва да преценят как да преустроят работния процес като променят работното време, например да не се работи в най-горещите часове – от 13 до 16:30 часа, да се осигурят подходящи лични предпазни средства, помещения с условия за възстановяване, както и напитки.

"В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В закона са определени и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса.", казва още той. 

Работодателите са длъжни още да осигурят подходящо работно облекло, както и долекарска и първа медицинска помощ и подходящо транспортиране на работещите с влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

Ако не спазят тези изисквания, инспекторите от Главна инспекция по труда могат да извършат проверка и да наложат глоба в размер от 1500 до 15 000 лв. При повторно нарушение санкцията скача от 20 000 до 30 000 лв.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тошко Йорданов, ИТН: Не правим политически заявки, подхождаме практично
Дата: 26/06, 12:20

Мъж, разлепил некролози на жив столичен съдия, отива на съд
Дата: 26/06, 12:09

Собственици на фотоволтаични централи блокираха главния път София - Русе
Дата: 26/06, 12:00

Боби Лазаров хвърли феновете на Майкъл Джексън в ужас: Всички сте в грешка!
Дата: 26/06, 11:59

Влак помете кола на жп прелез
Дата: 26/06, 11:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия