Международен анализатор: САЩ се подготвят за възможно най-лошия сценарий в Украйна


Дата: 14/05, 08:59

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв

Атаката на Русия над Харков има три цели. Първата е оперативно-тактическа - да отклони вниманието на Украйна от фронтовата линия, така че действията да се разгърнат по цялата линия и това по някакъв начин да объркат украинците. Втората е стратегическа и нейната задача е Русия да използва тактово нападение над Харков за новата си контраофанзива, която се очаква в края на май или началото на юни. В края на май Русия се кани да мобилизира повече човешки ресурси, което ни води до третата цел на това нападение, която е чисто психологическа - Русия да покаже, че още има ресурси и превъзхожда Украйна. Това е стара руска стратегия. 

Това коментира пред Нова тв международният анализатор доц. Искрен Иванов. 

Русия наистина има ресурси, но се съмнявам, че са достатъчно, за да превземе Киев, най-малкото защото САЩ вече дадоха ракети с далекобоен обхват на действие на украинците. Тези ракети могат да стрелят в обсег до 300 км. Това означава, че Украйна ще може да стреля по окупираните територии, но не и отвъд тях. Това е идеята - хем да се поразяват руснаците, хем да няма директна стрелба по руската територия, обясни той.

Тук има и друга любопитна подробност. Новите ракети и остановките имат възможност да носят и ядрени бойни глави. Което означава, че САЩ теоретично се подготвят и за възможно най-лошия сценарий. Който е, че Путин е обмислил употребата на ядрено оръжие в Украйна, посочи той.

Украйна допусна една голяма грешка в тази война. Американците им казаха да съсредоточат всичките си ресурси и усилия в една точка, но украинците не ги послушаха, а направиха нещо, което учат от старите руски военни учебници - да разпръснат ресурсите си из целия фронт. Но ти няма как да биеш руснаците на техен релеф с тяхна стратегия срещу техните хора. Това беше грешка. Вторият момент е, че за да има успешна контраофанзива, е необходима мащабна реформа на украинското командване, обясни той.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Всички с пари в банките и кредити да се готвят за неизбежното
Дата: 08/06, 11:46

Голяма изненада с новите пенсии
Дата: 08/06, 11:42

IT Helpdesk от А1 предлага експертно IT обслужване на бизнеса в отговор на технологичните предизвикателства
Дата: 08/06, 11:40

Да четат всички българи с "Айфон": Дадоха краен срок за старите телефони
Дата: 08/06, 11:31

Зеленски: В Русия народът не решава нищо и е само декор за Путин
Дата: 08/06, 11:28

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия