Провеждат учение на сблъсък на два кораба и нефтен разлив в река Дунав


Дата: 21/05, 13:08

снимка Булфото

Утре в акваторията на Пристанищен терминал „Русе-Запад“ /речен км. 496,300/ ще се проведе съвместно учение „Дунав 2024“. То се организира по разпореждане и под ръководството на областния управител Драгомир Драганов и е насочено към проиграване и проверка актуалността на Областния план за защита при бедствия в частта му, касаеща специфична опасност от нефтени разливи, възникнали при инциденти, свързани с корабоплаването по река Дунав и/или бреговата инфраструктура. Целта е да се подобри координацията и взаимодействието между всички институции при евентуална необходимост от ограничаване и ликвидиране на нефтен разлив.

По време на учението се предвижда да се направи симулация на инцидент, причинен от сблъскване при разминаване между единичен моторен кораб и моторен кораб, тласкащ танкер-баржа в акваторията на пристанище Русе при речен км. 497,000. В резултат на катастрофата ще се е получила пробойна в района на товарното помещение на танкер-баржата, което е довело до изтичане на част от товара – дизелово гориво. За целта се предвижда в реката да се спуснат бонови заграждения, които да предотвратят по-нататъшно замърсяване. Ще бъде обявено и частично бедствено положение. „Подобни мероприятия са много важни, защото дават възможност да се види къде има слаби звена в организацията и при настъпване на евентуално подобно събитие да можем да ги отстраним и да реагираме по най-правилния начин“, коментира Драганов. В рамките на учението ще се проведе и медицинска евакуация на пострадало лице. Важно е да се отбележи, че по време на учението няма да се предприемат никакви дейности, водещи до реално замърсяване на реката.

Достъпът на медиите ще се осъществява през портала на Пристанищен терминал „Русе-Запад“ /намиращ се след бившата Корабостроителница/ след показване на журналистическа карта или друг тип идентификация. Точното местоположение на мястото, откъдето представителите на медиите ще имат пряк достъп до събитието, е ул. „Матей Стойков“ 3.

Преди дни се проведе и теоретична щабна тренировка, в която участваха всички институции от единната спасителна система и ведомствата, имащи отношение при възникването на аварийни ситуации по р. Дунав, общинските администрации Русе и Сливо поле и специалисти по защита на населението към тях и на фирма „Булмаркет груп“ АД. В утрешното учение се предвижда участие още на: Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, дирекция „Речен надзор“ – Русе, Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, „Поддържане чистотата на морските води“ АД – гр. Варна, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Центъра за спешна медицинска помощ“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Районен център 112 и други компетентни институции. На мястото на събитието с цел безпроблемното му протичане ще бъдат също заместник областният управител Георги Георгиев и главният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова, съобщиха от пресцентъра на Областна управа.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Би Би Си със сензационна версия за изчезването на Ружа Игнатова и връзката й с Таки
Дата: 03/06, 11:29

377 свободни места са обявени за второ класиране в детските ясли във Варна
Дата: 03/06, 11:28

Ясни победителите от турнира по плажен волейбол във Варна
Дата: 03/06, 11:22

Съдът пусна под домашен арест Ивет, убила баба си Виолета Донева
Дата: 03/06, 11:20

С парите от "Денсинг старс" Дара отпращи от България с гаджето
Дата: 03/06, 11:141 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия