Хампарцумян: Вероятно лихвите ще тръгнат нагоре


Дата: 23/05, 05:00

кадър: Bulgaria ON AIR.
 

Според доклада на ЕЦБ България не покрива инфлационния критерий.
"Независимо, че инфлацията върви устойчиво надолу, не го покриваме. Не показваме и дипломатическа, политическа мотивация да стане това по-бързо. Ще трябва да си изпълним критериите. Надявам се Министерският съвет да вземе необходимите мерки, за да ги изпълним", коментира финансистът и банкер Левон Хампарцумян в "Денят ON AIR".

Според него проблем е именно дефицитът: "Когато догонваш и растеж, ще имаш дефицит".

Около 70% от новото богатство в България се създава от частния сектор, каза Хампарцумян. Относно разпространената, но непотвърдена информация, че Първа инвестиционна банка се продава, банкерът напомни, че при такива сделки публично се обявяват, когато нещата вече са завършени.

"Във всеки един момент една фирма или банка може да бъде продадена или купена. Банковият сектор на България има по-добри и по-лоши управляеми банки, но всички са в рамките на базови критерии. Българският банков пазар е доста фрагментиран, и европейският също", обясни финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Хампарцумян определи затягането на кредитирането като стъпка в правилната посока, но е по-скоро предупреждение, отколкото рязко движение.

"Вероятно лихвите ще тръгнат нагоре. Няма да е рязко, но можем да очакваме нещо между 5 и 25%. Ниските лихви в ЕС и Еврозоната, спрямо Америка, идват от големите държавни дългове на южните държави в ЕС. БНБ е важна институция. Тя ще продължи да е важна и в структурата на Еврозоната", уточни той.

Финансистът изрази мнение дали е възможно минималната работна заплата от 1 януари да стане 1080 лв.

"Склонен съм да обсъдя със синдикатите, ако те, заедно с това колко искат да стане минималната заплата, кажат колко членове имат. Това е една от много добре пазените тайни. Ние можем да си позволим всичко, но ако от другата страна няма предлагането на стоки и услуги, които да покрият новата стойност, ще получим инфлация", анализира Хампарцумян.

Той подчерта, че страната ни е голяма световна сила в производството на технология за хазарт.

"По-добре хазартът да бъде лимитиран в места, където има туризъм, ограничен във време и в пространство", уточни Хампарцумян.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зеленски заяви, че ще отправи предложения за мир на Русия, но при определени условия
Дата: 16/06, 01:351 Коментар

Треньорът на Италия има забележки след успеха над Албания
Дата: 16/06, 01:06

Спартак Варна обяви две контроли
Дата: 16/06, 00:43

Модерен медицински център отвори врати във Варна
Дата: 16/06, 00:30

Средно 1500 лева на месец изкарват ученици от работа през лятната ваканция
Дата: 16/06, 00:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия