С хитър трик с бензина колата минава техническия преглед от първи път


Дата: 28/07, 18:02

Кадър Ютуб

Скорошните промени при извършването на Годишен технически преглед /ГТП/ на коли в България предизвикаха значителен интерес и дискусии сред шофьорите, най-вече за тези с бензинов автомобил. Коментари в социалните мрежи разкриват някои от най-ефективните начини да се справим с новите изисквания, особено когато става въпрос за катализаторите. Два поста във Facebook групи предлагат различни стратегии и съвети за успешното преминаване на техническия преглед, пише Искра.бг.

Водач споделя, че преди 2001 г. бензиновите автомобили са имали опцията да изберат дали да минават прегледа със или без катализатор. С новите регулации след 2001 г., тази опция вече не съществува и катализаторът се проверява на 100%.

„Дадоха ми съвет и го споделям с вас: Ако имаш катализатор и си след 2001 г. – за да си сигурен, че ще минеш преглед – изразходваш стария бензин, слагаш добавка към горивото, каквато и да е. Просто да е за по-добро изгаряне. Наливаш 100 октана бензин поне 30 литра“, пише той и добавя, че е важно автомобилът да достигне работната температура на мотора преди прегледа.

„Това важи само за автомобили с изрядни катализатори, ламбда сонди и горивна система. Ако обаче колата похарчва и масло, което е нормално особено, ако се кара на газ – ще иска и добавка в маслото, поне малко да притъпи изгарянето на маслото /но добавките за масло започват да работят поне 400-500 км след като са добавени, имайте го в предвид/“, добавя той.

Друг шофьор също коментира казуса с техническите прегледи на бензиновите автомобили, особено след 22 юли, когато новите изисквания влязоха в сила. Той предлага няколко трика за успешен преглед, като също подчертава необходимостта от използване на висококачествени горива и добавки. И съветва:

„Да се използва хубав, високооктанов бензин, но не само по време на прегледа, а от няколко месеца преди това /ако не постоянно/. Преди прегледа е добре колата да е била на дълъг път, а не на градски прибежки и припълзявания.“

Според него добавките вършат работа, но: „С добавката за ниски емисии /в Западна Европа я ползват за прегледите си/ трябва да е карано поне 100 км преди тежката техническа матура. Добавките за прочистване трябва да са използвани пък преди това.“

„Който е и с газова уредба, да провери дали при монтирането ѝ са пробили малки дупчици на първото гърне, за да изтича вода. Щото ако тя остава там, това увеличава емисията на въглеродния оксид, този нов наш душманин“, допълва той.

Допълнителни съвети за успешен преглед

Редовна поддръжка на катализатора: Проверявайте състоянието на катализатора редовно. Замърсяванията и нагарите могат значително да намалят неговата ефективност.

Използвайте качествени масла и филтри: Смяната на маслото и филтрите с качествени продукти ще подобри работата на двигателя и ще намали емисиите.

Следете за лампичката за проверка на двигателя /Check Engine Light/: Ако лампичката свети, отидете при специалист за диагностика и отстраняване на проблема преди прегледа.

Почиствайте инжекторите и горивната система: Редовното почистване на инжекторите и горивната система ще подобри горенето и ще намали емисиите.

Карайте на по-дълги разстояния преди прегледа: Пътуването на дълги разстояния преди прегледа ще помогне на двигателя да достигне оптимална температура и да изгори натрупаните замърсявания.

6. Използвайте добавки за почистване на катализатора: На пазара има специални добавки, които могат да помогнат за почистване на катализатора и подобряване на неговата ефективност.

Новите изисквания за техническите прегледи на бензиновите автомобили в България са поставили много шофьори пред предизвикателства. Споделените съвети и трикове от опитни шофьори могат да помогнат за успешното преминаване на тези прегледи. Използването на висококачествени горива, добавки и редовна поддръжка на автомобила са ключови за намаляване на емисиите и удовлетворяване на новите регулации.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Камера показа последните секунди преди фаталния удар в стълба в Русе
Дата: 08/09, 13:12

Джо Лин Търнър: България има всичко, с Мая мислим да си купим къща край този град
Дата: 08/09, 13:08

Мотористи подлудиха български град, не оставят хората да спят
Дата: 08/09, 13:05

Синоптикът Матев би тревога: Идват нови непознати болести
Дата: 08/09, 13:05

Температурите падат, но не е само това
Дата: 08/09, 13:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия