Бъдещето ни е в Метавселената


Дата: 27/06, 18:54

Интернетът е чудесно място за посещение, но не бихте искали да живеете в него.

Да, интернетът даде път на голяма производителност и допринесе за качеството на живот на потребителите по света. Въпреки това, онлайн животът е безсмислено сложен, труден и отнема голяма част от времето ни.

Нека си представим, че планирате преместване в друг град. Благодарение на дигиталната ера можете да подготвите цялото си преместване онлайн.

Фактът, че можете да извършите всички тези задачи онлайн е неоспоримо чудо на модерния живот. Но това е тромав и дълъг процес, който включва поставяне на данни и уебсайт адреси в шест или седем отделни услуги или приложения, всяко едно от тях с различен потребителски интерфейс и процедура по регистрирането на акаунт.

Не би ли било чудесно ако уебсайтовете и приложенията можеха да комуникират безпроблемно, без цялото изрязване, поставяне и несъвместима информация?

Ново преживяване в онлайн живота

Това е едно от многото предимства, които застъпниците на онлайн средата от следващо поколение, наричана метавселена. Изследователи в университети, технологични стартиращи компании и големи корпорации по целия свят правят всичко по силите си, за да превърнат метавселената в реалност. Или… виртуална реалност.

Изследователите си представят нов и подобрен интернет, който е толкова завладяващ и интерактивен, колкото видео игра. Но това не е някаква игра. Те са абсолютно сериозни.

В една от популярните версии на метавселената можете да изпратите своя аватар до екранната визуализация на щанд за пица и да си направите поръчка в реалния свят. Можете да поръчвате продукти, плащате сметки, четете публикации от ваши приятели и прекарвате време с членове на семейството ви в богата виртуална среда. Можете да сканирате профилите на необвързаните близо до вас и да си уговорите виртуална среща, или офлайн среща. Ще използвате виртуални инструменти, за да създавате музикални парчета, след това да добавяте вокали и да направите своята песен достъпна в електронни магазини и стрийминг услуги по целия свят. Ще можете да изпращате медицинския си картон до личния си лекар в новия град и да гледате филми или концерти на живо, с приятели, без значение къде те живеят.

Да, вие вече можете да правите повечето от тези неща онлайн, но изисква жонглиране с множество инструменти, приложения и уебсайтове. В метавселената всички тези услуги и ресурси ще са достъпни в единна и безпроблемна среда, която може да бъде персонализирана.

Следващата версия на Интернет

Терминът “метавселена” е измислен от Нийл Стивънсън в неговия научно-фантастичен роман “Snow Crash” от 1992 година. Стивънсън представя онлайн среда, в която аватари, които представляват потребителите, общуват с един друг, а софтуерни агенти в триизмерно пространство ще имитират истински улици, магазини, сгради и квартали.

Може да разпознавате това възприятие от онлайн светове от демонстрации на виртуални реалности и видео игри. Разработчиците на метавселената взаимстват елементи и от двете сфери. Но желанието компютрите да работят повече, като реален свят е много по-старо.

Ранните технологии изисквали от потребителите да комуникират с компютъра на специален негов език. Копирането на текстови файлове в архивната директория, примерно, включвало написването на команда до операционната система:

> copy c:docs*.txt c:backupsjune

Компютрите на Apple – Lisa и Macintosh са първите потребителски компютри, които позволяват на потребителите да селектират файловете с мишка и да ги “влачат” до избрана дестинация – те проправят пътя за графичните потребителски интерфейси, на които разчитат модерните потребители, за да комуникират с компютри и други устройства.

Графичните среди поддържат граница между обектите в реалния свят и техните екранни изображения, но метавселената може да размие тези граници. Може например да носите интелигентни очила, когато посещавате нов квартал. С натискането на бутон на рамката, може да се добавя цялостна информация за сграда, която гледате, включително за нейния адрес. Или можете да изберете слухов интерфейс, в който изкуствено генериран глас ви разказва за сградата и нейната история. Двоен клик може да постави сградата на картата на квартала, която се появява на лещите на вашите очила. 

Гласовото разпознаване е на дневен ред. Както и среди, в които вашите интелигентни очила разпознават жестове, които правите с ръцете си, позволявайки ви да триете или пренареждате параграф в документ с едно махване с ръка във въздуха. Метавселената обгръща традиционни интерфейси, 3D интерфейса, разширената реалност и виртуалната реалност.

Играйте играта

В мултиплейър видеоигрите вие сте представени на екрана от персонализиран аватар. Придвижвате се през виртуален свят, взаимодействайки с обекти и други играчи. Тези интерактивни игри ви позволяват висока степен на свобода, докато изграждате структури, претендирате за територии и се впускате в куестове. Изследователите на Метавселената изучават игри, за да научат колко лесно потребителите придобиват умения и приемат споразумения във виртуален свят.

Много търговски проекти вече използват думата „метавселена“, за да опишат своите онлайн предложения. В повечето от тези случаи всичко, което наистина са направили, е да добавят подобен на игра 3D интерфейс към съществуващите им компютърни платформи. Въпреки че подобни интерфейси могат да направят приложенията по-лесни или по-забавни за използване, те не предоставят пълното обещание на метавселената, в която целият интернет може да се навигира като единен набор от съвместими източници на данни и услуги.

Лесно е да си представите как можете да се подготвите за преместване в нов град, използвайки метавселена в игрален стил, вместо днешния интернет. Вашият аватар може да ходи или прелита през улици, за да разгледа квартали, влизайки в потенциални домове за видео обиколка. Влизайки в училище можете да попитате за информация за постиженията на учениците, извънкласни дейности и резултати от тестове. Можете да вървите през потенциални домове със своята половинка и да се срещате с банкери за заеми чрез телефонни конференции.

Без изрязване и поставяне. Без URL линкове. Без пароли за помнене. По-просто е и бързо да извършите такъв вид дейности в метавселената. Но това е само началото.

Икономика в Метавселена

Моята 9-годишна дъщеря е една от 140-те милиона души, които се забавляват играейки Minecraft няколко пъти в седмицата. Моята роля, като подкрепящ родител е да оценявам замъците, пещерите и кварталите, които тя и нейните приятели създават.

Не смятах, че ще видя нещо по-различно, когато преди седмица ме извика, да ми покаже най-новото си творение. Бях изненадана да видя, че тя създаваше банери и знамена, които другите играчи можеха да използват, за да декорират виртуалните постройки, които строят. Дъщеря ми беше отворила малък магазин с персонализирани предмети за другите играчи.

“Другите играчи плащат ли за това?” Попитах я аз.

“Не, - отговори тя – но биха могли.”

Беше права. Minecraft има вграден магазин, който позволява на създателите да продават карти, текстури, кожи, домашни любимци, емотиконки, специални ефекти и други предмети, използвайки валутата на платформата – Minecraft монети. Ако дъщеря ми се интересуваше от реализиране на печалба забавлявайки се, можех да й помогна да стане създател в магазина на Minecraft.

Игралната платформа на Roblox също има виртуална икономика. Играчите могат да създават аватари, дрехи, банери, храна и аксесоари, продавайки ги за Robux във вградения магазин. Дори можете да създадете своя Roblox-базирана игра и да таксувате потребителите, които я играят.

Монетите Robux и Minecraft трябва да бъдат закупени от доставчиците. Валутата в играта не може да бъде конвентирана в реални пари. Но от февруари 2021 г., определени Minecraft сървъри позволиха на потребителите да събират предмети в играта, които са под формата на незаменими токени или NFTs, благодарение на партньорство между издателя Microsoft и разработчиците на Enjin NFT платформата.

Тъй като NFT-тата са уникални и могат да бъдат прехвърляни между потребителите безплатно, или срещу заплащане, те са естествена среща между персонализирани аватари, оръжия, сгради и игрални пространства във видео игрите.

Този факт не е убягнал на блокчейн общността. Decentraland, The Sandbox, Somnium Space и Cryptovoxels са само четири от амбициозните проекти, които разчитат на NFT-та за създаването на виртуални светове във видео игрите. NFT таксите за транзакциите създават стимул за разработчиците на платформата и NFT пазарът създава стимул за създателите. Изглежда играчите също харесват NFT технологията. Потребителската база за масивни мултиплейър онлайн игри се е разраснала драматично след представянето на магазините в игрите.

Сред най-ентусиазираните поддръжници на базираните на игри метавселени е рапърът Снуп Дог, който създава версия на своето реално имение, отваряйки го за посещения от потребителите на The Sandbox. Потребителите ще имат възможност да се разходят из имението и да си взаимодействат с визуално пресъздаване на животните, колите, статуите, сувенири и други на рапърът – всички създадени под формата на NFT-та. Също така потребителите могат да закупуват билети за концерти, включително пропуски за VIP достъп във виртуалната вселена на Dogghouse. Потребители, които се сдобият със брандирани незаменими токени на Снууп могат да ги използват извън частта на Снууп Дог от виртуалния свят на Sandbox.

Dogghouse на Снууп ни дава проблясък на онова, което може да е метавселената. Но, защото е достъпна само за потребители на Sandbox - това не е метавселена. За да успее метавселената тя трябва да е универсално достъпна, оперативно съвместима и интегрирана.

Подреждаме парчетата заедно

Facebook е една от многото технологични компании с намерения за създаване на метавселена. На 17-ти октомври, 2021 година, компанията обяви, че има намерения да наеме екип от 10,000 работника, които да поддържат проекта за метавселена през следващите пет години. Компанията казва, че проектът й за метавселена ще е “набор от виртуални пространства, където можеш да създаваш и изследваш, заедно с други хора, които не са в същото физическо пространство. Ще можете да излизате с приятели, да работите, да играете, да учите, да пазарувате, да създавате и още много.“ 

Версията на Facebook е завладяваща, но не е по-различна от онова, което вече съществува в The Sandbox, Minecraft и Decentraland. Метавселената не е метавселената ако е притежавана и контролирана от една компания. За да стане идеята за метавселена реалност, трябва да бъде базирана на отворени стандарти, за да може всеки индивид и компания да вземе участие в нея. Трябва да бъде достъпна и неуправлявана, какъвто е случая с интернет.

За да се изплува истинска метавселена, всички компании и създатели ще трябва да приемат стандартни начини за изобразяване и взаимодействие един с друг и с обекти във виртуалния свят. Тези стандарти ще заемат формата на протоколи.

Във всекидневната употреба думата “протокол” се отнася към правила за комуникация. Ако сте поканени да се срещнете с кралицата на Англия например, вие ще получите инструктаж за протокола: как да я наричате,

За да се изплува истинска метавселена, всички компании и създатели ще трябва да приемат стандартни начини за изобразяване и взаимодействие един с друг и с обекти във виртуалния свят. Тези стандарти ще заемат формата на протоколи.

Във всекидневната употреба думата “протокол” се отнася към правила за комуникация. Ако сте поканени да се срещнете с кралицата на Англия например, вие ще получите инструктаж за протокола: как да я наричате, дали да направите поклон или реверанс, правила за ръкостискане и т.н. Всички световни дипломати владеят протокола до съвършенство.

Думата запазва значението си и в техническия свят, където протокола е група правила за комуникация. Например, вие комуникирате с асансьор използвайки много прост протокол базиран на натискане на бутон за повикване и номерирани бутони, които репрезентират етажите в сградата. По-сложен език - хипертекст трансферния протокол, или HTTP, и група от правила използвани от браузъри и уеб услуги, за да трансферират уеб страници онлайн, за да можете вие да ги виждате и да си взаимодействате с тях. Например, уеб страниците използват множество шрифтове, защото целият интернет използва стандартни протоколи за спецификации на шрифтовете.

Точно това приемане на отворените протоколи е онова, което прави метавселената нещо повече от хубав интерфейс приложен върху онова, което вече съществува в една компания. Метавселената е нещо повече от аватари и 3D пейзажи.

Разработването на стандартни протоколи е от изключително значение за интеграцията на днешните изолирани уебсайтове и интернет услуги, в едно безпроблемно преживяване в метавселената. Всички участващи елементи във вашето търсене на нов дом - брокерът на недвижими имоти, агенцията, банката, сайтът с оферти, дори училищата, които посещавате - всички те трябва да използват един и същи протокол, за да установят вашата идентичност и да представите аватара си.

Софтуерът, който използвате за достъп в метавселената - може би браузър, може би нещо ново - може да презентирал визуален интерфейс, който ви позволява да закупите предмет и да го носите със себе си. Правилата за извършване на плащане и установяване на собственост трябва да бъдат обработвани зад сцената. И метавселената ще бъде бавна и ограничена ако всеки онлайн магазин използва различен протокол, както е в момента.

Визуалният интерфейс на видео игрите не е единственият начин, по който може да се представи метавселената. Може да е възможно да преминете към виждане само на текст или да преминете от гледната точка на вашия аватар, към тази на птица. Когато присъствате на бизнес среща, вие можете да съберете аватарите във визуална конферентна стая, или дори виртуална стая оборудвана с екрани, за да можете да общувате чрез видео на живо, както правите в момента в Zoom, или Google Meetings.

Ако предпочитате изглед тип видео игра, то със сигурност ще можете да го персонализирате. Ще можете да изобразите света си да изглежда като Англия по времето на Елизабет, селска провинция, или киберпънк дистопия. Също така, ще имате множество аватари, които ще можете да използвате в различните обстановки. Работният ви аватар може да е повече, или по-малко, отговарящ на реалния ви вид, докато през свободното си време - можете да изберете да изглеждате, като гигантски таралеж, или скандинавски бог.

Финансовите транзакции също ще изискват протоколи. Докато най-чистите версии на идеала за метавселена ще разчитат само на една дигитална валута, първите реализации със сигурност ще позволяват на потребителите по света на виждат цените и да правят транзакции използвайки, каквато валута те предпочитат. Метавселената трябва да пресмята цени бързо и последователно, те безпроблемно преобразуват валути на заден план, за да позволят световната електронна търговия. Визионерските платформи за криптовалути, като Kriptomat вече разглеждат решения на тези предизвикателства.

Готови или не, ето, че идва

Индивидуалните елементи за технологията нужна за изпълнението на Metaverse 1.0 вече съществуват. Имаме технологията, за да създадем и управляваме виртуални квартали, докато сме превъплътени в аватари. Демонстрирахме приложимостта на електронната търговия. Имаме слушалки за виртуална реалност за употреба у дома, когато се наслаждавате на забавление и електронни очила, които служат за дисплей за работещите приложения на компютрите, които носим със себе си - нашите смартфони. Сегашните компютри, таблети и телефони са достатъчно силни, да се справят с изискванията на интерфейсния слой на виртуалния свят между потребителите и приложенията. Всичко, което остава е да парчетата да бъдат събрани заедно.

Мечтата за метавселена е преследвана от разработчици на игри, NFT платформи, сайтове за електронна търговия, академични институции и изследвания в сферата на изкуствения интелект, виртуална и разширена реалност и потребителски-интерфейс дизайн.

Това е игра с високи залози. Компаниите, които се настанят първи в метавселената и установят своите бизнеси, ще имат предимство в привличането на потребители и изграждането на лоялна база от потребители. Не е изненада, че Facebook, Microsoft, Google и други технологични гиганти отделят значителни ресурси за разработване на метавселена.

Никой не се съмнява в това, че интеграцията на интернет сайтовете и услугите ще направят живота по-лесен. Но все още не сме напълно убедени дали използването на компютъра като някакъв вид видео игра е добра идея. Някои задачи може и да се окажат по-подходящи за изпълняване по старомодния начин.

Вземете предвид Macintosh и неговия революционен интерфейс, който позволява на потребителите да изпълнят задачи, като си взаимодействат с обекти на екрана. Графичният потребителски интерфейс върши работа. Превръща се във вездесъщ в модерната изчислителна система. Но някои задачи са все още по-ефективно изпълними посредством клавиатура.

Например, всеки модерен компютър има кошче за боклук на десктопа. Дизайнерите на потребителския интерфейс са си представяли, че потребители ще трият файлове чрез влачене на икони в кошчето. В действителност, по-лесно е да се натисне бутона “Изтрий”.

Функциите за гласово разпознаване стават все по-добри с всяка година, но все още се записват бележки на работа, не се диктуват. Въпреки, че въвеждането на текст е неестествено умение, което трябва да бъде научено, за да бъде постигнато свободно боравене с него, потребителите объркват учените, защото се държат на него, като за по-прецизен и ефективен начин да изразиш себе си.

Щом един път интернетът се е преобразил в метавселена, може да открием, че ни липсват линковете, текст-базираните менюта, или архаичните елементи от днешния интернет. Залозите са високи, съответно изследователите ще направят най-доброто, за да подсигурят висока използваемост за конвенциите на Metaverse 1.0. Но само времето ще покаже дали ще успеят да трансформират интернета от място за извършване на работни задачи и забавление, в място където щастливо да прекараме живота си.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 16:40

Какво стана с махането на стикера за "Гражданска отговорност" от стъклото
Дата: 20/04, 16:35

Експерт: Все повече хора стават жертви на видео фалшификации
Дата: 20/04, 16:25

ТИР се извъртя до летище Варна
Дата: 20/04, 16:121 Коментар

125 кг капачки дариха общинари в кампанията за мединско подпомагане пред Катедралата във Варна
Дата: 20/04, 16:001 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия