ЕС се подготвя за сезона на горските пожари през 2024 г.


Дата: 15/05, 15:42

Снимка Pixabay

В подготовка за предстоящия летен сезон ЕС предприема стъпки за по-ефективна борба с горските пожари и за защита на гражданите и околната среда. Осъществява се предварително позициониране на пожарникари и се сформира флот от противопожарни самолети, предава Moreto.net.

През цялото 556 пожарникари от 12 държави ще бъдат стратегически позиционирани на ключови места в Европа като Франция, Гърция, Португалия и Испания, в готовност да помагат на местните противопожарни служби. Тази проактивна мярка подчертава стабилността на европейската солидарност за справяне с такива кризи.

ЕС сформира и специален флот от противопожарни самолети по линия на Европейската гражданска защита и операции за хуманитарна помощ (rescEU) за лятото, състоящ се от 28 самолета и 4 хеликоптера, разположени в 10 държави членки.

Наред с това Европейската комисия отпусна общо 600 милиона евро за бъдещо придобиване на 12 нови противопожарни самолета – те ще бъдат разпределени между шест държави членки на ЕС. ЕС ще финансира и закупуването на хеликоптери, с които да подсили въздушния пожарогасителен флот.

ЕС осигурява координиран подход за предотвратяване, подготвеност и ответни действия, свързани с горски пожари, когато те надхвърлят националния капацитет за реакция. Когато мащабът на горския пожар надхвърля капацитета за ответни действия на дадена държава, тя може да поиска помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Освен това ЕС създаде Европейски резерв за гражданска защита, за да има наличен критичен брой леснодостъпни способности за гражданска защита, които дават възможност за по-силни и съгласувани колективни ответни действия.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Огромен гаф на властта разстрои Алекс Сърчаджиева
Дата: 29/05, 09:47

Националният турнир по акробатичен рокендрол събира деца от цяла България на 1 юни във Варна
Дата: 29/05, 09:43

ЕС удря Китай с електромобил за 20 000 евро
Дата: 29/05, 09:39

В 14:29 часа във вторник земетресение разлюля България
Дата: 29/05, 09:34

Вучич за Геноцида в Сребреница: България ме разочарова
Дата: 29/05, 09:301 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия