ООН: Храната, която българинът разхищава, се топи


Дата: 25/04, 20:49

снимка Булфото

Според  ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, които са произведени в света или се губят, или се разхищават. В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. В същото време цели държави по света са обречени на гладуване.

От годишен доклад на Световната организация по околона среда става ясно, че през 2022 година е била изхвърлена 1 милиард тона годна храна. Данните са в глобален мащаб. Проблемът с разхищението на храна е много голям, каза пред БНР Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на глобалния договор на ООН.

Георгиева допълни, че в България годишно се падат средно по 68 кг разхищавана храна на човк от населението. В предходни ходини се е стигало и до 88 килограма разхищение.

Няма огромна разлика между килограмите храна, разхищавана годишно в богатите и в бедните страни, уточни Георгиева. По думите ѝ, при домакинствата у нас разхищението се дължи на непланирано пазаруване и остатъци, които не можем да използваме, както и на презапасяване.

В бъдеще хем ще трябва да произвеждаме повече, за да можем да се изхраним, хем да изхвърляме по-малко, поясни Дарина Георгиева. Според нея можем да пазаруваме по-внимателно, например купувайки по-малки, вместо по-големи опаковки, както и да пазаруваме планирано и със списъци, "за да не се купува стихийно, привлечени от промоции".

Днес Българската мрежа на глобалния договор на ООН и една от големите търговски вериги за хранителни стоки организират събитие на тема "Разхищението на храна като глобално предизвикателство", предаде днес.бг.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Борисов прие благодатния огън в храма "Св. Петка" в Банкя
Дата: 05/05, 12:02

Зеленски с призив на Възкресение
Дата: 05/05, 11:50

Пасхално послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан
Дата: 05/05, 11:35

Варненци отидоха на риба на Великден
Дата: 05/05, 11:17

Добри са условията за туризъм в планините днес
Дата: 05/05, 11:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия