Галя Викьова от БАБХ каза от къде да купуваме яйца, месо и козунаци и какво да гледаме


Дата: 02/05, 17:12

Редактор: Александър Дечев

Кадър: "Нова телевизия"

Зам.-председателят на Българската агенция по безопасност на храните Галя Викьова разкри какви проверки правят на пазарите преди Великден.

"Винаги около тези празници - Великден и Коледа, агенцията предприема засилени проверки. Усилията се насочват към повече проверки в обектите. Става дума за производствени обекти, складове за търговия на едро, обекти за търговия на дребно, обекти за обществено хранене. Не мога да кажа, че има някакви установени сериозни нарушения. Най-честото нарушение е при предлагане на витрина на месо, да не му е обявен произхода. Дали е от България или от друга държава, потребителят трябва да направи своя информиран избор. Не значи, че не е годно за консумация или е опасно, но клиентът трябва да знае. Защото на етикета на опакованото е написано - къде е родено, отгледано и заклано. Така потребителят може да прецени. Ние доста говорим досега и в предишни години, че месото с произход България е със синя здравна маркировка, а от другите държави е с различен цвят - червен. Това също може да служи за ориентир на потребителя", каза тя в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

"В момента на родния пазар има и български яйца, и украински, и от Полша, и от Румъния, и от Гърция. Важното е, че на черупката на всяко яйце трябва да има код на производителя, което означава, че то произлиза от регистриран животновъден обект, където е осигурен здравословния статус на животните, изпитвани са птиците най-малко за салмонела. Това нещо гарантира, защото има случаи, когато си купуваме от пазара или някъде на пътя, за които смятаме, че са домашни, че са истински, но в същото време не са. Съветът ни е независимо дали става въпрос за яйца, месо или козунаци, те да бъдат купувани от регистриран обект. Там, където има контрол", обясни Викьова.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В 2:52 часа земетресение в България
Дата: 17/05, 12:55

Калин Стоянов: Това е единственото сигурно за катастрофата с колата на НСО
Дата: 17/05, 12:55

Много хора ще спят пред банката след тази вест от БНБ
Дата: 17/05, 12:48

Обръщат с хастара бензиностанции за контрабанда с гориво
Дата: 17/05, 12:44

НСО с първа реакция за трагедията край Варна
Дата: 17/05, 12:341 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия