От 8 октомври затварят за движение участъци от бул. „Република“ и бул. „Княз Борис I“ заради ВиК ремонти


Дата: 03/10, 15:06

Снимка: Пресцентър община Варна

От 8 октомври (вторник) започват ВиК ремонти на две ключови места в града – по бул. „Република“ (до кръговото на „Практикер“) и бул. „Княз Борис I“ (от Евксиноград до Ботаническата градина). По трасетата ще бъде въведена временна организация на движението.  Това стана ясно на традиционната среща между ръководството на Община Варна, представители на ВиК-Варна, пътностроителните фирми и „Градски транспорт“.

Изцяло затворен за движение ще бъде участъкът по бул. „Република“ от кръстовището с бул. „Владислав Варненчик“ до кръговото кръстовище с ул. „Уста Колю Фичето“. Причината е изграждането на канализационен колектор с голям диаметър (Ф2000) и две канализационни шахти по проект на „Водоснабдяване и канализация - Варна“ ООД. Въпросният участък е първият от общо 4 етапа на проекта, всеки с продължителност от около 30 дни. Работата по целия обект е с прогнозна продължителност общо 120 дни.

1.      Етап 1: по бул. „Република“ – от ул. „Уста Колю Фичето“ до бул. „Владислав Варненчик“ (цялостно затваряне);

2.      Етап 2: южно платно на бул. „Владислав Варненчик“ – движение двупосочно в северното платно;

3.      Етап 3: северно платно на бул. „Владислав Варненчик“ – движение двупосочно в южно платно;

4.      Етап 4: по бул. „Република“ – от бул. „Владислав Варненчик“ до изхода зад бензиностанция „Петрол“ (изцяло затворено платното в посока бул. „Сливница“ - двупосочно движение в другото платно).

Заради интензивния трафик на входа на Варна откъм магистрала „Хемус“ между Община Варна, бенефициента по проекта – „ВиК – Варна“ ООД и фирмата-изпълнител на строителните дейности – ДЗЗД „Пчелина 2020“ бе постигнато съгласие да не се затваря изцяло възловото кръстовище, а да се планира изграждане на съоръжението поетапно. Така ще бъде запазен ¾ от капацитета за преминаване през него, но при  повишено внимание с оглед на факта, че то на практика ще е строителен обект.

За да се избегнат големите задръствания, са определени и обходни маршрути, които заобикалят кръстовището и са препоръчителни до приключване на строително-монтажните работи.

Обходните маршрути са следните:

За влизащите във Варна от АМ „Хемус“ – слизане от автомагистралата по рампата до „Бизнес Парк“ - Варна. След това, за лекотоварния трафик, на кръговото - качване в посока „Метро“ и влизане в града по бул. „Сливница“ и бул. „Цар Освободител“. За тежкотоварното движение - слизане по бул. „Атанас Москов“ към бул. „Девня“ и след това на голямото кръгово на булевард „Васил Левски“ влизане в града по бул. „Васил Левски“ или по ул. „Пеячевич“ и бул. „Христо Смирненски“.

За излизащите от Варна по бул. „Владислав Варненчик“ е препоръчително още от кръговото на „Автогара Варна“ слизане към ул. „Девня“ и качване към бул. „Сливница“ и бул. „Цар Освободител“. Следващ и последен вариант за избягване на евентуално задръстване е на кръстовището на МОЛ - Варна слизане по ул. „ Георги Пеячевич“ към голямото кръгово, оттам по бул. „Девня“  и качване по бул. „Христо Смирненски“ отново към бул. „Сливница“ и бул. „Цар Освободител“.

Временната организация на движението цели да отведе трафика още от входа на Варна по бул. „Атанас Москов“ и бул. „Девня“ за тези автомобили, за които не е наложително да преминат през кръстовището на „Двете кули“. Това се отнася най-вече за тежкотоварните автомобили.

За тези, които ще преминават през кръстовището по време на строителните дейности, е важно да знаят, че това ще става от бул. „Владислав Варненчик“ в посока от магистрала „Хемус“ по южното платно на булеварда. На следващите етапи ще се налага, в зависимост от строителните дейности, прехвърляне на влизащите в града двупосочно в северното платно, след което – пренасочване на движението на излизащите от града в южното платно отново двупосочно.

Тази организация на движение се отнася за целия период на строителните дейности и ще се съобщава редовно според линейните графици.

Другият участък, който предстои да бъде затворен следващия вторник, е от бул. „Княз Борис I“ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград. Затварянето е във връзка с втория етап от проекта за водния цикъл, който се реализира също от ВиК дружеството. Той е за реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето Варна – КК „Златни пясъци.

По време на ремонтните дейности ще се работи в платното в посока Варна, а движението ще се извършва двупосочно в посока курортните комплекси, уточниха още по време на днешната среща. Участъкът трябва да бъде завършен до месец май 2025 г. Независимо от напредъка по ВиК проекта, той ще бъде асфалтиран и отворен за движение и в двете посоки през следващия летен сезон, заявиха представителите на дружеството и на фирмите-изпълнители.

Работата по проекта ще продължи след края на следващия туристически сезон в участъка до Т-образното кръстовище към Аладжа манастир и КК „Златни пясъци“.

Като обход ще се ползва ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака. По информация на фирмата-изпълнител, преди 8 октомври по улицата ще бъде положен износващият асфалтов слой. Днес ще приключи изграждането на бордюрите, като работа ще продължи само по тротоарите.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стартира кандидатстването за финансиране по „Ти и Lidl за нашето утре“
Дата: 03/10, 17:10

Медсестри и акушерки могат да кандидатстват по проект на МЗ за 15 милиона лева
Дата: 03/10, 17:08

Актьор разкри как край морето са излъгали и прогонили англичаните
Дата: 03/10, 16:55

По дъното на Черно море има хиляди декари поляни с треви
Дата: 03/10, 16:53

84-годишен шофьор излетя от мост край Русе
Дата: 03/10, 16:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия