Енергото във Варна отказа да присъедини към мрежата новостроящи се жилищни сгради


Дата: 08/07, 10:01

Кадър БНТ

Строителният предприемач Даниел Йорданов от Варна е получил отказ от електроразпределителното дружество да присъедини към мрежата новостроящи се жилищни сгради във варненския квартал "Възраждане". Причината - изчерпаният капацитет на най-близката подстанция "Варна Север". Според енергодружеството, присъединяването на нови обекти ще влоши качеството на услугата и ще застраши електроснабдяването на останалите потребители, съобщи БНТ.

Строителят Даниел Йорданов казва, че проблемът с присъединяването на нови сгради започнал преди 2 години, когато бил достигнат максималният капацитет на подстанция "Варна Север":

"След като не получихме около 6 месец становище... нито отказ, нито че ще бъдем присъединени на по-късен етап някъде, решихме да се обърнем към КЕВР. КЕВР и до ден днешен не ни е отговорил по никакъв начин. Мина една година... и решихме да направим среща в ЕРП-Север. Поставихме нещата ребром, че ако ние не си вземем становището ще трябва да фалираме."

Инвеститорът твърди, че в становище от електроразпределителното дружество заявили, че ще получи необходимите мощности за новите жилищни сгради, само ако инвестира голяма сума:

"Да слезем от нашия обект с кабелна линия до "Максуда", да изградиме 50 МВтч мощност и оттам да отидем до изток, да им изградим още една допълнителна мрежа, която на практика ние не сме длъжни да го правим това нещо. Това е инвестиция грубо около 5-6 милиона лева."

Според Йорданов, през последните години с подобни проблеми се сблъскват и други строители. Те също били принудени да финансират изграждането на мрежи и трафопостове, които след това трябвало да дарят безвъзмездно на енергодружеството:

"Говорим и строители, и малки частници, които искат да си направят къщи. Задължават ги да си направят трафопостове. А те трябва да доставят мощност на всеки един до самия обект."

Даниел Йорданов е категоричен, че енергодружеството не изпълнява задълженията си по издадената му лицензия и с това застрашава енергийната система на страната, част от която е и Община Варна. Според него, това може да доведе до спиране на електрозахранването в много домакинства. Йорданов допълва, че в Общия устройствен план на града е предвидено разширение на две подстанции, което и до днес не е направено:

"В момента нямат мощности в три подстанции и не правят нищо, за да усилят мощностите. Твърдят, че нямат възможности, нямат средства, но това за мен е неизпълнение на лицензионния режим. Ето, примерно, миналата година пише, че имат инвестиции за 21 млн. лева, но се оказва, че всички инвестиции са направени от строителите."

От електроразпределителното дружество заявиха, че изграждането на мащабни съоръжения изисква време, а предложените от тях промени на мрежата първо трябва да бъдат одобрени от Електроенергийния системен оператор. За подстанция "Варна-Север", дружеството вече е предложило схема, която ще осигури нужния капацитет за клиентите, но все още отговор няма. От ЕСО уточниха за БНТ, че вече са определили техническите условия и начина за промяна на схемата за присъединяване.

От енергодружеството определят твърдението, че частни лица и фирми сами финансират изграждане на трафопостове и кабелни линии, като подвеждащо. Цените за присъединяване към електроразпределителната мрежа зависят от предоставената мощност и включват разходите по проекта за присъединяване. От енергото са категорични, че изпълняват своите инвестиционни планове. В момента тече процедура по подмяна на 2 силови трансформатора и монтаж на трети в една от подстанциите. Проучва се и възможността за изграждане на нова подстанция в кв. "Владислав Варненчик".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



2,5 милиона долара спечели 27-годишен българин от игра на карти
Дата: 18/07, 16:59

Одобриха номинациите за „Почетен гражданин на Варна“
Дата: 18/07, 16:50

55 % ръст на нощувките в област Варна за 2024 година
Дата: 18/07, 16:49

Започва строителството на четири лота от АМ „Хемус”
Дата: 18/07, 16:411 Коментар

Радев: Утре ще обявя кога ще връча втория мандат
Дата: 18/07, 16:36

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия